A KÉK bemutatja: Csepel Művek – Nyitott Gyárak Hétvégéje június utolsó hétvégéjén

HIRDETÉS

A KÉK szervezésében június utolsó hétvégéjén megnyílik Dél-Budapest ipari központja, a Csepel-sziget 200 hektáros gyártelepe az érdeklődők számára. Közel húsz üzem, ipari létesítmény, nemzetközi óriáscég és kisiparos műhely mutatja be a 20. század viharait túlélő és az elmúlt évtizedekben betelepült helyi tevékenységeket. A Művek eredeti profilját megtartó vállalkozások mellett a területen egyre több a szórakoztató- és kreatívipari szereplő, így a hétvége programjában szabadulószobára, szabadesés szimulátorra, szobrászműhely látogatásra és egy DJ képzésre is fel lehet iratkozni.

A kétnapos fesztivál a KÉK közismert Budapest100 projektjének jól bevált módszereit viszi tovább. A gyártelep ipari építészetét, ipartörténetét, a magán és közösségi emlékeket gyalogos séták, biciklis túrák és hangfelvételek rendezik témákba, amelyeket szakmai beszélgetések fejtenek tovább. Az épületekben régi és új korok együttéléséről lehet közvetlen benyomást szerezni olyan változatos funkciójú terekben, mint a Májer Kft.-hez tartozó légoltalmi pince, az Erőmű turbinacsarnoka vagy a Flansch- Tech Kft. hatalmas üllőkön munkáló kovácsműhelye. Az Anyagvizsgálóban szakító- és fárasztóvizsgálatok elvégzéséhez asszisztáló közönséget, a Csepel Zrt. előtti Sóhajok hídjához pedig kerékpárflotta-tesztelőket és Csepel bicikli tulajdonosokat várnak.

 

2019. június 29–30.

A program a Shared Cities: Creative Momentum projekt részeként valósul meg. 

Részletes program hamarosan: csepel.kek.org.hu

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/324020051586908

További információ: csepel.kek.org.hu, fb.com/KortarsEpiteszetiKozpont, kek.org.hu

 

full_006144.png
Ismét Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban

Idén is különleges alkotásokkal, emberi történetekbe ágyazott kortárs építészettel és dizájnnal vár Budapest első számú építészeti filmfesztiválja március 7–10. között a Toldi moziban. A 11. Budapesti Építészeti Filmnapok a hagyományokhoz híven számos különleges, fesztiváldíjas dokumentumfilmet mutat be a városokat és a benne élő közösségeket érintő kihívásokról.

full_006175.png
Palota a népnek

Az idei építészeti filmnapokon a népek szpartakiádjának nyertese egyértelműen Jugoszlávia lett. Egyrészt a Hotel Jugoslavija című francia film miatt, ami bemutatta a volt föderációs állam legnagyobb szállodájának történetét, és a benne zajló életet Liz Taylorral, Nixonnal, Che Guevarával, jugó keresztapákkal és elképesztő luxussal. Aztán ott volt a Szkopjét bejáró film, a Kenzo Tange által eltervezett új városszerkezettel, felülnézetből is fantasztikus brutalista épületekkel, közterekkel és az egyetlen megvalósult Kenzo Tange tervvel, a ma már alig használt, lerobbant vasútállomással. (Érdekes volt látni azt is, hogy a városban, ahonnan Nicola Gruevskit kaptuk, egy idő óta szinte minden középületet neobarokk burkolattal látnak el, és egy akkora Nagy Sándor-szobor áll a főtéren, hogy Andrássy Gyula kismiska hozzá képest.)