A Magyar Filmdíj idei nyertesei

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása öt díjat, köztük a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat nyerte el a 3. Magyar Filmdíjon. Az elismerést tegnap este Budapesten, a Vígszínházban megrendezett gálán adták át. Rudolf Pétert választották az akadémiatagok a legjobb férfi színésznek az 1945-ben nyújtott alakításáért. A Kincsem kapta a közönségdíjat, Fazakas Péter Árulók című alkotása pedig mind az öt televíziós kategóriában nyert.

Március 11-én, vasárnap a 3. Magyar Filmdíj gálaestjén 5 műfaji és 16 szakmai kategóriában adták át a 3. Magyar Filmdíjakat. A legjobb játékfilm díját a Testről és lélekről című alkotásnak ítélték. A filmért Enyedi Ildikó elnyerte a legjobb forgatókönyvért és rendezésért járó díjat is, valamint Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek, Tenki Réka pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A legjobb férfi főszereplő Rudolf Péter lett az 1945 című filmért. A közönségdíjat Herendi Gábor a Kincsem című filmje kapta.
A legjobb tévéfilmnek járó díjat az Árulók nyerte el (producer: Lajos Tamás), amely a további négy televíziósdíjat – Fazakas Péter a legjobb rendezés, Sztarenki Dóra a legjobb női főszereplő, Hegedűs D. Géza a legjobb férfi főszereplő, Köbli Norbert a legjobb forgatókönyv – is megkapta.
A legjobb dokumentumfilmnek Tuza-Ritter Bernadett az Egy nő fogságban című alkotása bizonyult, a legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést a Földiek, Freund Ádám rendezése kapta, míg az animációk között a Pataki Szandra rendezte WireLess lett a győztes.
A legjobb operatőr a Jupiter holdja című alkotásért Rév Marcell lett, a filmben való munkájáért Ágh Mártonnak a legjobb látványtervezőnek járó elismerést ítélték oda. A legjobb jelmez díját Bárdosi Ibolya kapta a Kincsem című filmért, Fekete Rita, Makk Ildikó és Jónás Kata pedig a legjobb smink és fodrász kategória díjat nyerte a filmben nyújtott munkájáért. A legjobb játékfilmes férfi mellékszereplőnek járó díjat Znamenák Istvánnak ítélték Az állampolgár című filmért. A legjobb zeneszerző díját Szemző Tibor kapta az 1945 című filmért. A legjobb hangmester Balázs Gábor lett A Viszkis című alkotásért, amelyért Kovács Zoltán a legjobb vágó díját nyerte el. A legjobb maszk díját Tesner Anna, Halász Judit és Görgényi Réka vehette át a Budapest Noir című filmben való munkájáért.
A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megtartott 4. Magyar Filmhéten a közönség a 2017-es év filmterméséből benevezett alkotásokat láthatta. 5 kategóriában 131 film versenyzett.


Részlet az 1945 című filmből. Forrás: a Katapultfilm jóvoltából
full_005623.jpg
Európai Filmdíjak - Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő, A négyzet a legjobb európai film 2017-ben

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.

full_005707.jpg
Bogdán Árpád, Enyedi Ildikó, Bucsi Réka és Tenki Réka is szerepel az idei Berlinálén

A csütörtökön kezdődő 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be először Bogdán Árpád Genezis című második mozifilmjét, Enyedi Ildikó Az én XX. századom teljeskörűen felújított változatát, Tenki Rékát az európai filmek legígéretesebb tehetségei között ismerheti meg a filmszakma, Bucsi Réka legújabb animációja pedig a rövidfilmek között versenyez majd.

full_005722.jpg
Díjazták Bucsi Réka rövidfilmjét

Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Bucsi Réka Solar Walk című rövidfilmje megkapta az Audi Short Film Award nevű elismerést.