ÁTLÁTÁS 3.0 – pályázati felhívás kurátorok számára

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás 3.0 című projektjéhez szakmai múlttal rendelkező kurátorok jelentkezését várja!

 

 

Mi az az Átlátás?

A Stúdió jövő évi programjának tervezésekor merült fel bennünk az ötlet, hogy ismét folytatnák a korábban kétszer megrendezett és nagy sikerrel zajló Átlátás c. kiállítássorozatunk koncepcióját. Az Átlátás eddig 2012-ben és 2014-ben valósult meg, mindkét esetben for-profit illetve non-profit galériákkal (többek között: Faur Zsófi, Godot, Lumen, Várfok, Viltin) együttműködésben. A kiállítássorozat alapja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosít önálló vagy páros kiállítás formájában egy-egy fiatal alkotónak a Stúdió tagjai közül. A program keretében eddig olyan alkotók mutatkozhattak be, mint Bartha Máté, Ember Sári, Gáldi Vinkó Andrea és Szombat Éva, Halász Dániel, Hodosy Enikő, Martinkó Márk és Zagyvai Sári, Neogrády-Kiss Barnabás, Trembeczki Péter stb.

Az idei kiállítások koncepciójának kidolgozására és megvalósítására most kurátorok jelentkezését várjuk.

Első körben, augusztusban felhívást hirdettünk meg alkotó tagjaink között, melyre (még nem publikált) kiállítandó munkákkal, projektekkel pályázhattak. Jelen felhívásunkban ezeket az anyagokat bocsátjuk a pályázó kurátorok rendelkezésére. Ezek adhatják a megvalósítandó kiállítások alapját.

A projekt kimondottan arra koncentrál, hogy egy kiállítás kitalálása, felépítése, elméleti és gyakorlati vonzatai megosztva, alkotó és kurátor közös munkájaként valósuljanak meg. Éppen ezért olyan tapasztalattal rendelkező kurátorok jelentkezését várjuk, akik készek egy ilyen típusú közös munkára. A programban résztvevő kurátori koncepciókat pályázati úton fogja kiválasztani a kiállítóhelyek képviselőiből, valamint felkért szakemberekből álló zsűri. Minden kiállítás egy kurátor és egy alkotó/alkotócsoport közös munkája során valósul meg. A kiállítások 2020 januárjától májusáig, egymást követve nyílnak meg. A pályázó kurátorok opcionálisan megjelölhetik, melyik helyszínen tartják elképzelhetőnek a tervezett kiállítást.

Eddigi helyszínek és a tervezett kiállítások időtartamai:

TOBE Galéria — valamikor 2020. január 15. és február 29. között

FKSE Stúdió Galéria — valamikor 2020. február 1 és április 30. között

Várfok Project Room — 2020. február 13. - március 21.

PINCE — 2020. március 1-31.

K.A.S. Galéria — 2020. március 6-28.

ISBN könyv+galéria — 2020. március 9. - április 3.

Supermarket Gallery — 2020. április 10-25.

Sesztina Galéria (Debrecen) — 2020. április 10. - május 3.

További, a programhoz csatlakozó helyszíneket jelenleg is keresünk.

Jelentkezés módja, határideje:

- szakmai önéletrajz

- a kiválasztott munkát/alkotót vagy munkákat/alkotókat tartalmazó rövid kiállítási koncepció, brief (a kiválasztás indoklásával)

 

Az alkotói pályázatok ezen a linken érhetőek el.

A helyszínek információi pedig ezen a linken.

A pályázat leadási határideje: 2019. október 14. hétfő éjfél.

A határidőn túl beérkező pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A jelentkezéseket az [email protected] e-mail címre várjuk!

A kurátori pályázat eredményének várható kihirdetése: 2013. október 21.

A kurátorok munkáját az FFS projektenként honoráriummal támogatja.

További információ az [email protected] címen kérhető.

A kiírás időpontja: 20219. 09. 25.