Az Art Market Budapest kezdeményezésére kortárs művészetet adományoz a Magyarországi Német Művészeti Alap

Magyarországon egyedülálló művészeti kezdeményezésként, üzleti, kulturális és diplomáciai szereplők összefogásának köszönhetően kezdte meg működését az a Magyarországi Német Művészeti Alap, amelynek elsődleges célja a német kortárs képzőművészet hazai jelenlétének erősítése és a német-magyar kulturális kapcsolatok támogatása. 

A Németország Nagykövetségének védnöki közreműködésével létrejött Alap az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár Németországból érkező kiállítóitól vásárolt kortárs műtárgyakat adományozza évente valamely magyarországi intézmény számára. A támogatók és a Nagykövetség javaslata alapján kiválasztott első kedvezményezett a német tannyelvű Andrássy Egyetem, az Alap által ünnepélyes keretek között átadott hét műtárgy, köztük egy három darabból álló fotóművészeti alkotás az Egyetem falait díszíti majd. A művészeti program 2016-ban az E.ON Hungária és a B.BRAUN Medical támogatásával kezdte meg működését, az idei évben újabb németországi központú vállalatok csatlakozására számítanak a kezdeményezők és a Nagykövetség.

Az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáraként az elmúlt évek során a német kortárs képzőművészet rendszeres bemutatásának legfontosabb regionális platformjává fejlődött. A jelentős, közel 30 ezres látogatottságú, mintegy 25 ország kiállítóit felvonultató budapesti művészeti esemény évről-évre több száz négyzetméteren mutatja be kortárs német képzőművészek alkotásait. Legutóbb, 2016 októberében például összesen tíz kiállítási standot foglaltak el német galériák: az ARTCO (Aachen), a Bernheimer Contemporary (Berlin), a Crone (Berlin), a Michaela Helfrich (Berlin), a Koppelmann / Kunstwerk Nippes (Köln), a Kremers (Berlin), a Tammen & Partner (Berlin), a WHITECONCEPTS (Berlin) és a Zellermayer (Berlin).


Andreas WENGEL: Hatalom I.

A budapesti seregszemle központi szerepét jelentősen növelte, amikor 2015-ben kiemelkedő szakmai elismerésként Szöul, Isztambul és Miami után az Art Market Budapest láthatta vendégül azt az ART FROM BERLIN elnevezésű művészeti programot, amelynek keretében egy különálló kiállítási blokkban a német főváros galériái vonultak fel. A bemutatkozás sikere nyomán Berlin városa és a program szervezője, a Berlini Galériák Szövetsége úgy döntött, hogy az ART FROM BERLIN, amely egyébként időközben New Yorkban is bemutatkozott, 2016-ban is visszatér Budapestre.

Erre a különleges pozícióra és a vásár kiterjedt kapcsolatrendszerére építve az Art Market Budapest kezdeményezésére, Németország Nagykövetsége védnöksége mellett 2016-ban alakult meg az a Magyarországi Német Művészeti Alap, amelynek célja a német kortárs képzőművészet magyarországi ismertségének és jelenlétének erősítése valamint a német-magyar kulturális kapcsolatok támogatása. Az Alap működésének lényege, hogy vállalati támogatások révén az Art Market Budapest németországi kiállítói által bemutatott művészek alkotásaiból választ, és a megvásárolt műtárgyakat valamely, a támogatók és a Német Nagykövetség javaslata alapján meghatározott magyarországi intézménynek adományozza.

Az Alap működését 2016-ban az E.ON Hungária és a B. BRAUN Medical németországi központú vállalatok támogatásának köszönhetően kezdte meg, az adományozás első évben kiválasztott kedvezményezettje az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem. Az összesen hét műtárgy átadására ünnepélyes keretek között került sor, a jövőben az Egyetem falain látható alkotások a következők: Andreas BLANK: Csendélet 19, 2016 (Bernheimer Contemporary – Berlin),Ralph Ali ECKERT: Csendes körvonalak No. 1, 2015 (ARTCO – Aachen), Marion EICHMANN: Könyvek, 2014 (Tammen & Partner – Berlin), Ruprecht von KAUFMANN: Az apró dolgok istene / No. 21 és 46 a sorozatból, 2015 (Crone – Berlin), Andreas WENGEL: Hatalom / 2 alkotás a sorozatból, 2014(WHITECONCEPTS – Berlin).


Andreas BLANK: Csendélet 19, 2016

“Különleges öröm számunkra és fontos üzenete van annak, hogy az Alap által adományozott műtárgyak első alkalommal épp az Andrássy Egyetemre kerültek, a fiatalabb generációk bevonása a művészet élvezetébe ugyanis egyik kiemelt törekvésünk.” - emelte ki a műtárgyak ünnepélyes bemutatásakor Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.