Beszélgetés és tárlatvezetés az OFF-Biennále Budapesten A (2) hét műtárgya szervezésében

Beszélgetés és tárlatvezetés a Forecasting a Broken Pastkiállításon.

A (2) hét műtárgya: OFF01 – Forecasting a Broken Past

Időpont: 2017.09.28, 17:00
Helyszín: aqb Project Space, Nagytétényi út 48-50.

Részt vesznek:
Soós Borbála, Kaszás Tamás, László Gergely és Katarina Sevic

Moderátorok:
Helyes Dániel, Zemlényi-Kovács Barnabás



--
Forecasting a Broken Past*
Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, 
László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević
– Kurátor Soós Borbála

Cím: aqb Project Space, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50

Hogyan építsünk jobb közösségeket a jövő számára? Az elmúlt időkben politikai szókincsünk szavai kiüresedtek, jelentésük megváltozott, és a lehetőségük arra, hogy segítsék ezt a küldetést, megfogyatkoztak. A kommunizmus, a közösség, a civil társadalom, a részvétel, a fenntarthatóság és a „jobb jövő” fogalmaival rendre visszaéltek, ezért annyira korrupttá váltak, hogy manapság szinte használhatatlanok. Miként tudnánk innen előrelépni? Természetesen elhagyhatnánk ezeket a szavakat újakért cserébe, de a fürdővízzel a gyereket is kiöntenénk, megadóan félredobva a kemény küzdelmek hosszú történetét.

Alternatív megoldásként ez a kiállítás sajátos történelmi beszámolók segítségével gondolja át és ruházza fel új értelemmel az elhasználódott fogalmakat. Ahelyett, hogy újakat formálna, a kiállítás segíti bizonyos attitűdök felelevenítését.

Az egyes művészek munkái nagyobb kutatási projektek eredményei. Az elmúlt évszázad különböző történelmi mozgalmait használják kiindulópontként. Egy épületen, esetleg földterületen keresztül vizsgálják ezeket, és azon a közösségen keresztül, amelyhez tartozott. De olyan csoportok tagjai is előkerülnek, amelyeket közös elképzelések és koncepciók kapcsolnak össze.

Ezeket az esettanulmányokat alaposan és részletesen vizsgálva a projektek értékes stratégiákat kínálnak. A múltbeli közösségek megváltoztak, a régi mozgalmakat elhagyták, küzdelmeik mégis valahogy relevánsak maradtak és jelen vannak kollektív emlékezetünkben. A művek nem a jól ismert utópisztikus példákat használják, nem a mindig címerre tűzött motívumokat erősítik, hanem gyakran inkább személyes anekdotákra és történelmi pillanatokra építenek.

A kiállításon szereplő változatos hangok olyan közösségekről szólnak, amelyek közös törekvéseken alapulnak. A különböző modernista utópisztikus, avantgárd, marxista, anarchista, vagy akár naiv tinédzser stratégiákról szóló beszámolók megosztása lehetőséget nyújt arra, hogy ezeket integráljuk a különböző kortárs gondolkodásmódokba.

A közösségépítés nem más, mint kollektív küzdelem és megosztott idő eredménye, amelyben igazi tét rejlik.


A Facebook-esemény itt érhető el.