Európai Filmdíjak - Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő, A négyzet a legjobb európai film 2017-ben

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.

Borbély Alexandra, aki a díjat a meghatódottságtól sírva vette át, rövid beszédében köszönetet mondott Enyedi Ildikónak, a film rendezőjének, hogy eljátszhatta a szerepet. A budapesti Katona József Színház társulatának tagja mellett olyan világsztárokat jelöltek a legjobb női főszereplő díjára, mint Juliette Binoche és Isabelle Huppert.
Enyedi Ildikó az MTI-nek úgy fogalmazott: „Nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást!”


Testről és lélekről / The European Film Academy

Az EFA gáláján A négyzet volt a legsikeresebb alkotás, a svéd-német-francia-dán koprodukció hét jelölésből ötöt váltott díjra. Alkotója, Ruben Östlund elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat. Ebben a két kategóriában a jelöltek között volt Enyedi Ildikó is A testről és lélekről rendezésével, illetve forgatókönyvével. A négyzet kiérdemelte a legjobb vígjátéknak járó elismerést is, főszereplője, Claes Bang brit színész pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át. Az alkotás egy múzeumigazgató kényelmes, rendezett életének abszurd fordulatokkal teli összeomlását meséli el. Májusban elvitte a cannes-i fesztivál fődíját, az Arany Pálmát.


A négyzet / The European Film Academy

A több mint háromezer filmes szakembert összefogó EFA 30. éve osztja ki díjait az adott esztendőben bemutatott európai filmeknek. Ezúttal is 21 kategóriában ítélték oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket. Az EFA életműdíját Alekszandr Szokurov orosz filmrendező vehette át. Julie Delpy francia-amerikai színésznőt, filmrendezőt és forgatókönyvírót az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű díjjal tüntették ki a kamera előtt és mögött végzett munkájáért, Cedomir Kolar horvát producer pedig az Európai Koprodukciós elismerést, a Prix EURIMAGES-t kapta meg.

A legjobb rövidfilmnek járó elismerést Juanjo Giménez spanyol rendező Időkód című munkájának ítélték oda. A kategóriában Bucsi Réka Love című animációja is a jelöltek között volt. A közönségdíjat, amelyre Magyarországon is lehetett szavazni, a Stefan Zweig - Búcsú Európának című német-osztrák-francia koprodukció, Maria Schrader német rendező alkotása kapta meg.


Búcsú Európának / The European Film Academy

A gála több mint 900 vendége között volt az európai filmművészet számos világhírű képviselője, köztük Nastassja Kinski német színésznő, Stellan Skarsgard svéd színész, Szabó István Oscar-díjas magyar rendező és több kollégája, mások mellett a brit Stephen Frears, a spanyol Carlos Saura és a német Volker Schlöndorff. Az EFA előzetesen már több díj sorsáról döntött, honlapja az összes kategória jelöltjeit és győztesét felsorolja.  A díjátadó ünnepséget évente felváltva tartják Berlinben - az EFA székhelyén -, és valamely európai városban.



 

Forrás: MTI

full_005302.png
Mimikrimovie – TOP 5 LEGJOBB FILM – Gerhes Gábor szerint

A héten startolt Gerhes Gábor blackmirror című egyéni kiállítása az acb Galériában. Legfrissebb munkái, amelyek fotókból és tárgyakból állnak, a művésztől már megszokott sötét és ironikus, valamint misztikus hangulatot árasztanak. A kiállításról többet megtudhatunk, ha megnézzük a Trafó Galéria műteremlátogató online sorozatának következő epizódját február 18-án, csütörtökön. Sőt a beszélgetés alkalmával nemcsak az aktuális munkái, hanem egész életműve terítékre kerül. A kiállítás és a beszélgetés apropóján újra megosztjuk Gerhes Gábor filmes toplistáját, amiből kiderül, mik azok a filmművészeti alkotások, amiket időként szívesen visszanéz, illetve történetükkel, dramaturgiájukkal vagy éppen vizualitásukkal hatnak gondolkodására, alkotásmódjára.

full_005382.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Enyedi Ildikó szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című film rendezője ajánl:

full_005513.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Mészáros Márta szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 (vagy több) mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Mészáros Márta filmrendező és forgatókönyvíró ajánl, akinek legújabb filmjét, az
Aurora Borealis-t október 19-től vetítik a hazai mozik:

full_005560.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Szarka Péter szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 (vagy több) mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Szarka Péter képzőművész ajánl, akinek delikát választásai elé csak annyit, hogy legújabb, Trafó Galériabeli egyéni kiállításában és a TOP5-ös listájában is megjelenik a
Szárnyas Fejvadász:

full_005599.jpg
Birkás Ákos, Enyedi Ildikó, Kányádi Sándor, Eötvös Péter és Farkas Gábor az idei Prima Primissima díjazottai között

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.