Ezt nézd! – A diadalmas disznó hete

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

A héten beleshetünk a legkortársabb kreatív laborokba (MOME, MeetLab), mehetünk kiállításokra, de ami a legfontosabb: kortárs aukción verhetjük el a verejtékkel megkeresett betevőnk. Na, a helyzet persze nem ilyen drámai, de mindenképpen érdemes végigpörgetni vasárnapi aukciónk katalógusát, hogy legyen egy teljes hetünk végiggondolni, mire is vágyunk igazán.

Hétfőn 18:00-kor nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ újabb kiállítása a projektszobában. Máté Gábor bemutatója, a Válás. A nehezen meghozott döntés Beethoven F-dúr vonósnégyesének címéből inspirálódott, és mivel legutóbb 2014-ben láthattuk a teljes anyagot egy egyéni kiállítás formájában, most ez kihagyhatatlannak tűnik a hétfői programok közül!

Ugyanígy hétfőn a MOME Digital Craft Lab és a MOME Tech Lab kollaborációjában megvalósuló Viselhető technológiák című kiállítás nyílik a Trafó klubterében 19:00-kor. A nagyon kortárs designer-szemléleteket felvonultató anyag tökéletesen illusztrálja mik születhetnek a kreatív laborokban. Fiatal designerek mutatják meg, mire képesek a hétköznapi tárgyaink, ha megfeledkezünk hétköznapiságukról.

Szerdán 18:00-tól Bencsik Barnabás beszélget az INDA Projectroomban látható TAVATE képei című kiállítás alkotóival, Eperjesi Ágnessel és Várnagy Tiborral. A FOLYAMATOS ÁTMENETEK – Beszélgetés és pop-up kiállítás a ’90-es évek kortárs művészetének meghatározó szereplőivel címet viselő beszélgetés, ahogyan címe is ígéri, nem csupán szorosan a kiállítás képeinek kontextusát, hanem a két alkotó eddigi életművének is érinti. Nincs is jobb lehetőség, mint a művészeksaját megszólalásából megismerni munkáikat, mi nagyon ajánljuk.


Neuzer Zsófia: Virágzás (kísérleti installáció)   forrás: facebook.com

Ezen gondolat mentén a második szerdai programajánlatunk is az élőszó és a kortárs alkotó duójára épül. A héten folytatódik az FFS talán legsikeresebb programsorozata, az FFS szerda. 18:00-tól a budai MeetLabben Csiszár Mátyás tart előadást A hackelhető képek kora címmel. A blackbox-effekt és a képalkotás mikéntjei egy előadásban.

A csütörtökön 19:00-kor a Platán Galériában nyíló csoportos kiállításon wrocławi művészek külföldi  rezidencia-programok során készített munkái „vonulnak fel”. A JET LAG című kiállítás a rezidencia-programokban való részvétel faramuci, mégis vágyott helyzetét, az alkotói körülmények megteremtésének velejáróit és a bőröndből alkotás szituációját járja körül.

Pénteken megmaradunk a csütörtökön elinduló lengyel vonalon, hiszen 18:00-kor nyílik a Fiatal Lengyelország – A valóság utóérzései című csoportos kiállítás, amely a fiatal képzőművész generáció történelmi és társadalmi tradíciókhoz fűződő viszonyát, az új generáció útkeresésének egy lépcsőfokát mutatja be. A fiatal művészgeneráció a változások korában végbemenő  identitáskeresését összefoglaló kiállításon az egymással párhuzamosan megjelenő megfigyelő és kritikai attitűdöket is megismerhetjük – szóval, sok minden lesz egy helyen.

De a péntekünk telhet a szobrászat jegyében is. Ha ezt választjuk, akkor Budapesten a Trafóba kell mennünk, ahol az alagsori galériában látható Péli Barna-remeklés mellett ezúttal a nagyelőadóban is szobrászati vonatkozású produkció vár minket. A házigazda Trafó kedvenc különce, Miet Warlop Dragging the Bone című előadásában mozgó szobrait, élőképeit, autonóm szerkezeteit és nem utolsó sorban kifnomult humorát a színházi dramaturgia megújítására használja.

Amennyiben ezt a napot inkább vidéken töltjük vagy utazunk, úgy tápláljuk be a GPS-be az atomcityt, majd a Paksi Képtár címét, és vegyünk részt Szabó Ádám művészettörténész-szobrász War Games című kiállításának megnyitóján, 18.00-kor, egyúttal nézzük meg az emeleten Vera Molnár Tűréshatárok című bemutatóját is. Konceptuális szobrok, számítógépes művészet – gondban leszünk pénteken!

A vasárnapi programajánlatunkat tekintve hazahúz a szívünk: 15:00-kor startol a Design Hét keretein belül megvalósuló ART ♡ DESIGN AUKCIÓ 2016 című programunk. A TASTE LOFFICE-ban licitálhatunk az elmúlt 100 évből gondosan összeválogatott 70 leütési tételre. Lesz itt kortárs képzőművészet, ékszerek, designer tárgyak, sőt a személyes kedvencünk is: diadalmas Zsolnay-porcelándisznó is!



Kapcsolódó tartalom:
Száguldó Riporter 2016 - ősz / II.