Ezt nézd! – Aktuális párbeszédek

Szilágyi Róza Tekla

A héten a kortárs képzőművészeti szcéna több fontos kérdését is nyilvános beszélgetések mentén járhatjuk végig, de azért azok sem fognak unatkozni, akik inkább megmaradnának a kiállítás-látogatásoknál.

Hétfőn 17:00-tól Rachel Lee Hovnanian tart előadást a művészeti önmenedzsment hogyanjáról és lehetőségeiről az FKSE Rottenbiller utcai bázisán. Az amerikai művész angol nyelvű, nagyjából másfél órás előadása hasznos az amerikai álmokat dédelgető alkotóknak és kékharisnyáknak, hiszen a hazai és ottani művészettámogatási rendszer különbségeit és hasonlóságait is érinti az előadás.

19:00-kor a Labor Galériában nyílik a virtuális és valóságos világ lábujjhegyen járható határzsmezsgyéjével foglalkozó Tudatküszöb című kiállítás. Kiterjesztett valóság, vizuális folyamatok hekkelése Szécsényi-Nagy Loránd és Szekeres Ágnes interpretációjában.

Kedden 18:00-kor folytatódik az egyik legaktuálisabb diskurzus, a Múzeumi negyed kérdéseitkörüljáró párbeszéd. Az Eleven Emlékmű vendége most György Péter, aki Rényi Andrással beszélgetve mesél dilemmáiról és foglal állást a témában. Felkészülésképpen melegen ajánljuk Mélyi József és György Péter vélemény-váltását a témában.

A fontos társadalmi szerepvállalásokkal párhuzamosan természetesen kedden is nyílnak kiállítások. 18:00-kor a Képzőművészeti Egyetemen ünnepelhetjük az idei Ludwig Alapítvány két új ösztöndíjasát, Fodor Dániel Jánost és Szabó Menyhértet. A külföldi tanulmányutat kiállítással megháláló nyertes pályázók az MKE aulájában illusztrálják, mivel is érdemelték ki az ösztöndíjat.

Csütörtökön 18.00-kor nyílik Ember Sári: Messzevágyók című pop-up kiállítása az Art+Text Budapest termeiben. Ember Sári újra előveszi a portré műfaját, hogy a klasszikus műfaji kereteket feszegetve művészettörténeti toposzokat megidézve fordítsa ki azt a négy sarkából.

Ugyanezen az estén startol a Faur Zsófi Galéria őszi szezonja, 19:00-kor nyílik Fabricius Anna: Alany, állítmány, nem mellékes nevek című kiállítása. A szerelmektől kapott, vagy éppen nekik szóló mondatokból kiinduló fotó-sorozatot Simon Márton versei egészítik ki. A szöveg és a kortárs fotó kapcsolata iránt érdeklődőknek kötelező!


Fabricius Anna   forrás: facebook.com

A Faur Zsófi Galériából irány a Karton Galéria, ahol 20:00-kor We use the best / We use the rest címmel nyílik egy a hazai punkból szemezgető, szuper izgalmasnak ígérkező kiállítás. Az 1978 és az 1980-as évek közepéig tartó időszak ifjúsági kultúrájának egy adott szeletét bemutató/feldolgozó kiállítás egy sorozat első állomásaként vezeti be a punk jelensége iránt fogékony közönséget a hívószóként szolgáló fogalom legkevésbé sem egysíkú világába.

Sőt, ha nemzetközi kitekintésre vágyunk, csütörtöktől vasárnapig tart az év bécsi galériás terepszemléje és vására, a Viennacontemporary. A kortárs galériák standjai mellett egy csokornyi kiegészítő program is várja az érdeklődőket, szóval az angol nyelvű szakmai beszélgetésekre vágyók biztosan nem maradnak programlehetőségek nélkül.

Szombaton sem maradunk kortárs képzőművészeti párbeszédek nélkül, 16:00-tól folytatódik a Horizont Talks, most Vékony Délia: Mi a jó kortárs művészet? című előadásával. A szigorúan kortársra fókuszáló előadás-sorozat legelső őszi állomásán a kánon formálódásáról és a megfogalmazható értékítéletekről lesz szó.
 



Kapcsolódó tartalom:
Száguldó Riporter 2016 - ősz / II.