EZT NÉZD! – Feminizmus, fotófesztivál és Bauhaus

A héten nemcsak a FERi idei első kiállítása startol, hanem a Budapest Fotófesztivál is, ami a Műcsarnokban nyitja meg 2019-es eseménysorozatát. Ugyanakkor a Janus Pannonius Modern Magyar Képtár és a Három Hét Galéria megnyitóit sem érdemes kihagyni. Az e heti személyes kedvencünk: a Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Quadro Galéria páros kiállítása.

Szerdán 17:00-kor megnyílik az idei első kiállítás a FERi-ben. Csapó Ida Egy -né a sok közül című tárlata a háztartásbeliséggel és a háztartási munka kulturálisan alulértékelt szerepével foglalkozik. A kiállítás anyaga személyes indíttatású: a művész elhunyt édesanyjának kitüntethetőségi területeit veszi számba.

Image may contain: 3 people
Forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye, ami egyúttal David Lynch kiállításának debütálása is. A Kis történetek című tárlat az amerikai függetlenfilm élő legendájának szürreális képeiből nyújt válogatást, amiknek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. A rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész Lynch a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradícióját folytatja a filmjeiből már jól ismert módon.

Pénteken 17:00-kor nyílik Pécsett a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című kiállítás. A Janus Pannonius Modern Magyar Képtár tárlata két fontos jubileumot ünnepel:
egyrészt a Bauhaus alapításának 100. évfordulóját, másrészt Weininger Andor festő, grafikus, építész, formatervező születésének 120. évfordulóját. Az alkotó képzőművészeti munkásságában a 20. század avantgárd művészeti irányzatai közül többhöz is csatlakozott: a Bauhausban megismert geometrikus absztrakciótól a szürrealizmusig. Weininger más művészeti ágakban is jelentőset alkotott, hiszen zenészként, előadóművészként és színpadtervezőként is dolgozott.  

Szombat 19:00-kor a Három Hét Galéria is új kiállítással jelentkezik. Az OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület társszervezésében megvalósuló, absolute love című tárlat Georgi Dimitrov elmúlt 5 évéből nyújt áttekintést. A bolgár művész alkotásaival már korábban is találkozhatott a magyarországi közönség a Vasarely Múzeum kiállítóterében. A friss tárlaton leginkább Dimitrov szabályrendszerének – ortogonális művészet – fejlődése és a poszt-ortogonális fázisba érkezés követhető nyomon – ugyanakkor néhány szabadon improvizált kompozíció is megjelenik.



Ezt nézd! EXTRA


Szilágyi Róza Tekla:


A Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Quadro Galéria páros kiállítást nyitott Egy évszázad szellemei. Kovács Ádám gyűjtemény címmel, amely a magyar gyűjtő, Kovács Ádám kollekcióját hivatott bemutatni. A stílusok, iskolák, művészettörténeti korok között szabadon válogató gyűjtő széleskörű érdeklődését igazoló anyag első fele, amely kronologikusan a Belle Epoque korabeli munkáktól indulva napjaink kortárs művészeinek alkotásai felé haladva tárja fel a gyűjtemény mélységeit, a művészeti múzeum patinás tereiben látogatható. A Quadro Galéria kisebb tereiben egy olyan kurátori szelekciót láthatunk, amely a gyűjtemény két világháború közötti periódusától a kortárs mindennapokban született munkái közül válogat. A galéria falain egymásra rímelő munkák a történelem folyása ellen tenni képtelen egyén és a tág világ történéseinek kapcsolatát pedzegetik.


Stefan Botis: The fire in me II. (2018), Fotó: Artmagazin
full_006118.png
EZT NÉZD! – Kiállítások országszerte

A héten a budapesti megnyitók – PINCE és acb Galéria – mellett a szentendrei MANK Galéria és a debreceni MODEM kiállításait ajánljuk. A szerkesztőség személyes véleményei ezúttal a Vasarely Múzeumra és a Ludwig Múzeumra fókuszálnak.

full_006121.png
EZT NÉZD! – Budapest, Veszprém és Debrecen

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat – Liget, INDA és Csikász Galéria – ajánlunk, hanem a ‘80-as évek különszámunkhoz kapcsolódó, beszélgetéssel egybekötött lapszámbemutatónkat is. Az e hét személyes kedvencei pedig: a Várfok Galéria és a MODEM kiállításai.

full_006140.jpg
Amerika, London, Párizs

Pár év alatt, jelentős helyszíneken, több meghatározó kiállítás született a hazai hetvenes évek művészetéből Londonban és New Yorkban. A revelatív, érzéki válogatásokat értő és pozitív újságcikkek, rangos privát gyűjtők érdeklődése övezte, fontos múzeumok gyűjteményi vásárlása.