Ezt nézd! – Szerdától szombatig

Ez a hét izgalmasabbnál izgalmasabb programokat tartogat: betekintést nyerhetünk egy magángyűjteménybe a FUGA-ban és a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatóinak munkásságába, ugyanakkor a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros és a Centrul de Interes csereprogramjának első kiállítását is megtekinthetjük, valamint az Easttopics első tárlatára is ellátogathatunk. A heti személyes kedvencünk pedig a VILTIN kiállítása.

Szerdán 18:00-kor kezdődik a FUGA Analízis – kortárs fotóművészet a Hetényi–Gonda Gyűjteményből című kiállításának megnyitója. Hetényi Csaba és Gonda Gyöngyi mintegy két évtizede gyűjt kortárs alkotásokat. Az utóbbi időszakban a figyelmük egyre inkább a  fotóművészet irányába terelődött. A kiállítás fókuszában a neoavantgárd indíttatású művek állnak, legyen szó a korai hetvenes évek pozícióiról vagy a kétezres évek hasonló kísérleti jelleggel használt fotóeljárásairól, amik az esztétikai és társadalmi dilemmák feltárására törekszenek.

Image may contain: 6 people
Forrás: facebook.com

Csütörtökön 17:30-kor a Budapest Galéria is új tárlattal jelentkezik: 3 in 1. A Sass Valéria ‒ Szabó Ádám osztály kiállítása. A tárlaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatói mellett a tanáraik is kiállítanak: Baigal Dölgön, Combarro Petra, Csukás Csenge, Fekete Zsuzsanna, Gyuk Krisztina, Karl Fruzsina, Kocsis Barbara, Krausz Dániel, Körei Sándor, Majoros Lili, Nagy Gergő, Felix Reutzel, Sass Valéria, Sipos Ábel Mihály, Sipos Lilla, Szabó Ádám, Szabó Hajnalka, Tóth Dominika.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Pénteken érdemes Dunaújváros felé venni az irányt, hiszen 18:00-kor nyílik a Térfélcsere című kiállítás az ICA-D-ben. A tárlat egy a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros és a Centrul de Interes csereprogramjának első állomása. A kiállításon főként festészeti munkákkal lehet találkozni, de az ipar-, fotó- és médiaművészet is előtérbe kerül.

Szombaton 19:00-kor startol az egykori Labor kiállítótér új lakójának, az Easttopicsnak az első kiállítása. A Felületi Depresszió és újonnan keletkező élőhelyek című kiállításon megismerkedhetünk a 2011 és 2012 határán megalakult, szlovák művészeti kollektíva, az APART – Denis Kozerawski, Peter Sit és Andrej Žabkay – munkásságával.



Ezt nézd! EXTRA

Lépold Zsanett

A héten zár a Budapest FotóFesztivál egyik legígéretesebb kiállítása, ami ezúttal nem a fotográfusok munkásságát helyezi előtérbe, hanem olyan képzőművészek műveit sorakoztatja fel, akiknek az alkotómódszerükben rendre fel-felbukkan a fotó médiuma. A VILTIN Galéria Ceci n’est pas une photo című kiállításán négy ilyen alkotó – Chilf Mária, iski Kocsis Tibor, Gerber Pál és Tranker Kata – műveivel találkozhatunk, akiknél a fotográfia központi szereppel bír. iski Kocsis és Gerber fotósorozatai, Tranker Kata installációi, valamint Chilf (fotó)kollázssal ötvözött festményei – vagy fotórajzai – mind-mind különféle megközelítésből, különféle eljárások segítségével alkalmazzák a fotó médiuma adta lehetőségeket. Míg Chilf Mária alkotásainál a fotográfiák egy-egy apró darabjai, részletei által rajzolódnak ki az alakok az akvarell festményeken, valamint Tranker Kata a talált, kisajátított fotókat szintén beépíti installációiba, hogy új jelentésekkel ruházza fel a fényképeket, addig iski Kocsis a fotó festői minőségét, az anyagszerűség megjelenítésének formáinak keresését, azaz a fotó médiumát és annak vizgálatát helyezi előtérbe, Gerber pedig a fotográfiát a narratíva ábrázolására és hétköznapi tárgyak jelentésének átformálására alkalmazza: végeredményként a művész szövegtársításaival kiegészített művek egy-egy ironikus üzenetet rejtenek.

Image may contain: shoes
Forrás: facebook.com