Ezt nézd! – Szerdától szombatig

A hétre a kiállításmegnyitók – FERi és Műcsarnok – mellett ajánlunk egy kötetbemutatót az ISBN könyv+galériában és az AICA konferenciáját az Új Budapest Galériában. Az e heti kedvencünk az Óbudai Társaskör Galéria Kaszás Tamás-kiállítása.

Szerdán 17:00-kor új kiállítás nyílik a FERi-ben. A My World, My Dreams… című tárlaton olyan hazai és régiós alkotók – Alla Georgieva, Fajgerné Dudás Andrea, Oláh Mara Omara, Xenia Gnilitskaya és Alina Yakubenko – munkái kerülnek előtérbe, akik konzekvensen foglalkoznak a nő mint anya és háziasszony, azaz az otthonnal és a háztartással való azonosításának feminista kritikájával.

Image may contain: 1 person, text
Forrás: facebook.com

Csütörtökön 17:00-kor a Műcsarnok is új kiállítással jelentkezik. A TÉR /// ERŐ – II. Építészeti Nemzeti Szalonon többek között előtérbe kerül a Miskolci Építészeti Műhely, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István vagy a Hello Wood interaktív installációja, vagy a Fényarchitektúra címet viselő kiállításrész, ami a Bauhaus évfordulóján az összművészeti iskola korszakos fénykísérleteit idézi meg.


Pénteken 18:30-kor az Emlékezet és elvágyódás – magyar és román kortárs képzőművészet Hunya Gábor gyűjteményéből című köny bemutatóját tartják az ISBN könyv+galériában. A főként közéleti-politikai indíttatású, koncept alapú műveket tartalmazó gyűjteményt feldolgozó kiadványt Hunya Gábor (főszerkesztő és műgyűjtő), Pilinger Erzsébet (művészettörténész) és Borsos Lőrinc (képzőművész) mutatják be.

Pénteken, azaz április 26-án kezdődik a Csongrádi Művésztelep következő alkotóprogramja. A május 3-ig tartó művésztelep a Project833 szervezésében valósul meg, ahol az életnagyság és aránytalanság hívószavakra reflektálnak a meghívott alkotók. Ahogy a korábbi években, idén is egy nyílt nappal indul a program a Szegedről és Csongrádról érkező diákok számára. A workshop alatt Kovács Gyula A., Novák Dániel és Sztanó Zsuzsanna vezetésével a gyerekek betekintést nyerhetnek a camera obscura jelenség és a cioanotípia rejtelmeibe.

Szombaton 10:00-kor kezdődik a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának konferenciája az Új Budapest Galériában, Kritikák címmel. A Horányi Attila, Beke László, Pataki Gábor, Nagy Gergely, Bordács Andrea, Tatai Erzsébet, Eperjesi Ágnes, Babarczy Eszter, Oltai Kata, Sasvári Edit, Angel Judit, Somogyi Hajnalka, Erőss Nikolett, László Zsuzsa, Mélyi József, Petrányi Zsolt, Róka Enikő, Százados László és Kürti Emese részvételével zajló konferenciára – a férőhelyek száma miatt – regisztrálni kell a [email protected] e-mail címen.



Ezt nézd! EXTRA

Szikra Renáta

Az Óbudai Társaskör pincegalériája olyan most, mintha egy valódi pince lenne, egy valaha volt kiállítás-installáció maradványaival. Falba épített régimódi vitrinekben rajzok, kollázsok vannak, egy-egy hétköznapi (bot) és néhány beazonosíthatatlan funkciójú tárgy (agancsok?) társaságában. A teret megosztó fal hátoldalán disztópikus jövőt jósló (vagy már inkább tanúsító) aktivista plakátok rejtőznek a félhomályban, a paraván alatt takarítószerek, üres üvegek halomban. Nehéz fiktív művekként tekinteni a Kaszás-életmű jól ismert, ikonikus darabjaira, bár a koncepció szerint itt most egy, a közügyektől és a szakmai közegtől vidékre visszavonult idős művész munkáit látjuk, aki már csak az asztalfióknak alkot, amikor a kedve tartja (nem kizárt, hogy így tesz majd Kaszás is a távoli jövőben). A kerettörténetnél izgalmasabb az alkotói módszert leíró transzparens montázs fogalma. A kitépett füzetlapra, innen-onnan előtalált papírszeletekre készült rajzokon, vázlatokon Kaszás évek óta használt motívumai, struktúrái, leginkább azok töredékei tűnnek fel, a jurta rácsszerkezetétől a fatuskóból kiágazó gyökerek rajzolatáig. Arcok, növények, építmények, romok rétegződnek egymásra és hoznak létre új, váratlan konstellációkat, melyek az értelmezést új ösvényekre terelik. Az egymáson áttűnő rétegekben egy életmű rendeződik újra, a visszatérő gondolatok, eszmék spirálja újrahasznosít mindent. Ami mégis annyira váratlanul ér, az a rajzok törékeny szépsége, egy mű születésének intimitása. (Transzparens montázs. Egy elképzelt képzőművész művei)


Fotó: Artmagazin
full_006206.png
Ezt nézd! – Budapest, Debrecen és Győr

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat ajánlunk – az Eötvös 10-ben, a debreceni MODEM-ben és győri Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeumban –, hanem egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítést a Romakép Műhely szervezésében és egy finisszázst a MŰTŐ-ben. A heti személyes kedvenceink a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria kiállításai.

full_006215.png
Ezt nézd! – A hosszú hétvége elé

A húsvéti hosszú hétvége előtt több izgalmas programot is ajánlunk Budapesten: a Capa Központ előadását, valamint az Óbudai Társaskör Galéria, az INDA Galéria és a Ludwig Múzeum kiállításmegnyitóit. Az e heti kedvenceink a Magyar Nemzeti Galéria és a Virág Judit Galéria Weininger-kiállításai.