GyerekKORtárs

Kortárs képzőművészek gyerekrajzai - jótékonysági est és árverés


Esterházy Marcell munkája akkor és most

A GyerekKORtárs című kiállítás a művészi zsenialitás, tehetség és készség mítoszait maga mögött hagyva azt kutatja, hogy a művésznek nevezett felnőttek érdeklődése és műveik karaktere vajon megmutatkoznak-e a gyerekkori rajzaikon. A művészek bepillantást engednek legkorábbi fantáziáikba azokból az időkből, amikor a rajzolás nem művészeti praxis volt számukra, hanem egy épp olyan szabadidős tevékenység, mint a társasozás, a labdázás vagy a bújócska.

A kiállítás felvetése az, hogy nem a készségtől és tehetségtől válik akár egy gyerekrajz, akár egy műtárgy figyelemreméltóvá, hanem az adott embertől, aki a vizualitás csatornáját használva gondolkodik és beszél, saját és megismételhetetlen nyelvet hozva létre. 

Kiállító művészek:
Batykó Róbert, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc, Bukta Imre, Chilf Mária, Csörgő Attila, Erhardt Miklós, Esterházy Marcell, Fischer Judit, Gerhes Gábor, Győrffy László, Halász Péter, Káldi Katalin, Károlyi Zsigmond, Kaszás Tamás, Keserü Ilona, Kis Róka Csaba, Klimó Károly, Kokesch Ádám, Lakner Antal, Lakner László, Maurer Dóra, Mécs Miklós, Roskó Gábor, Szalay Péter, Tarr Hajnalka, Tibor Zsolt, Tót Endre, Uglár Csaba, Várnai Gyula

Időpont: október 29 - november 28.
Helyszín: Virág Judit Galéria (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.)

Megnyitó időpontja: 2014. október 29., szerda, 17.00
Megnyitja: Mélyi József, művészettörténész


A tárlatot szervező Mosoly Otthon Alapítvány számára kiemelten fontos a művészet: a támogatásukat élvező autista lakóotthonokban 2010 óta működik művészeti programjuk, mely lehetőséget teremt az otthonokban élő autista fiataloknak a rajzolásra, művészeti alkotások létrehozására. Az alapítvány Magyarországon egyedüliként biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel – mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. Ezeken a foglalkozásokon számos tehetséges autizmussal élő alkotót fedeztek már fel és vállalták fel tehetséggondozásukat.

A művészeti képzéseken megszülető rajzokat alapul véve dizájnerek közreműködésével iparművészeti termékek fejlesztésébe kezdtek, tavaly létrehozták az Autistic Art dizájnmárkát. A termékek eladásából befolyó összeggel 11 magyarországi autista lakóotthont támogat az alapítvány. A művészeti foglalkozásokon elkészült művekből a legizgalmasabbakat aukciókon árverezik el, a bevételből pedig a komoly anyagi gondokkal küzdő lakóotthonok működését, fenntartását segítik.
 
A Mosoly Otthon Alapítvány árveréssel egybe kötött jótékonysági estje november 13-án este 19.00 órakor kerül megrendezésre a VAM Design Centerben.