Ismét Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban

Idén is különleges alkotásokkal, emberi történetekbe ágyazott kortárs építészettel és dizájnnal vár Budapest első számú építészeti filmfesztiválja március 7–10. között a Toldi moziban. A 11. Budapesti Építészeti Filmnapok a hagyományokhoz híven számos különleges, fesztiváldíjas dokumentumfilmet mutat be a városokat és a benne élő közösségeket érintő kihívásokról.

A fesztivált „Apokalipszis később” szlogennel rendezi a Kortárs Építészeti Központ. Újra itt a féktelen építkezések kora, dübörög a globális városfejlesztés. Az építőipar szereplőinek lassan már levegőt venni sincs idejük a sok munkától. A haladás fogalma azonban egyre inkább elválaszthatatlan a pusztító mellékhatásoktól. Mennyit és meddig építhetünk még ezen a bolygón? Meddig tart a töretlen növekedés, és az újabb építőipari őrület? Demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával? Hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át? És hová lehet még elrejtőzni, ha valaki mégis inkább behúzná a kéziféket?


Részlet a Ha... című filmből. A Kortárs Építészeti Központ jóvoltából

A fesztivál széles közönség számára kínál új nézőpontokat a városi átalakulások nyomonkövetéséhez. A film az egyik leginkább hozzáférhető médium, mely segít megérteni és kritikusan viszonyulni a városok működésének, tervezhetőségének összetettségéhez. A sokszínű témák mellett a fesztivál különlegessége a műfaji változatosság: építészportré, városutópiákról szóló történelmi dokumentumfilm, egy-egy elhibázott tervezési folyamatról feltáró riportfilm, sci-fi a jövő városáról, elképzelt városokról szóló animáció mind-mind látható lesz a Budapesti Építészeti Filmnapokon.  


Részlet a Felemelkedés – Hogyan alakítják át a városainkat a drónok című filmből. A Kortárs Építészeti Központ jóvoltából

 


11. Budapesti Építészeti Filmnapok
Időpont: 2019. március 7–10. 
Helyszín: Toldi Mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)



Nyitókép: Részlet a Várakozás című kifilmből. A Kortárs Építészeti Központ jóvoltából