Jövő héten startol a Bánkitó Fesztivál

A városi forróság elől menekülve a Bánkitó Fesztiválon idén július 10. és 13. között ismét belevetheti magát mindenki a tó vizébe, két csobbanás közt pedig megmártózhattok majd a kortárs magyar kultúra legjavában a független zenei közegtől kezdve a képzőművészeten át a színházig. Magyarország legnagyobb kisfesztiválja idén is egy mindenkit érintő (és égető) társadalmi témára reflektál, a társadalmi és kulturális buborékokra.

 

Zene, zene és tánc

Az idei Bánkitó zenei felhozatalában ismét képviselteti magát a magyar független zenei közeg minden szeglete, legyenek még csak feltörekvő bandák vagy már egészen feltörekedettek. A Bob Moses (CAN), a Viagra Boys (SWE), Saul Williams (US) és a Sudan Archives (US) mellett idén először érkezik Szabó Balázs Bandája, a Middlemist Red és a Fran Palermo rendhagyó módon közös koncertet ad, a Jazzékiel pedig 10 éves jubileumi lemezbemutatót tart majd. Németországból utazik Bánkra mindenki jövőbeni kedvenc garázsduója a Gurr. Társadalomkritikus hip-hop vonalról Krúbi és Dé:Nash húznak majd el pár ütemet, a fiatalokat pedig többek közt a Carson Coma és az ifjú generáció legüstökösebb tökbrigádja, a Siketfajd reprezentálja majd.
Mint minden évben, idén is új nevet kap az elektronikus zenei helyszín, 2019-ben a Bánkitó kabalaállata után Compó Aréna névvel folytatják, a CD-ket pedig olyanok pakolják majd, mint az izraeli Berghain-rezidens, Roi Perez és az ír Tommy Holohan. Ha pedig az éjszaka közepén sem akarsz technót hallgatni, a Bánkitó új, Greatest Hits színpadán végig gitárzene szól majd, tehát aggodalomra semmi ok! Egy Sado Opera (RU) performansz azért becsúszik majd.
Persze a Bánkitó örök közönségkedvenceiről sem feledkeztek meg a szervezők, hisz nélkülük nem is lenne Bánkitó a Bánkitó. Tehát a Bohemian Betyars, a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír is visszatérnek a Tóra!

Civil kultúratudomány és egy kis mozi

A Bánkitó nemcsak zenei fesztivál, de egy nagy együttgondolkodás is, ahol minden évben egy, a magyar társadalmat különösen érintő problémakört dolgoznak fel a látogatók civil szervezetekkel és kortárs művészekkel közösen. Az idei téma a társadalmi-kulturális buborékok, összetartó és széthúzó erejük, megőrzésük és kipukkasztásuk.
A civil-kult program idén tematikus blokkokba szerveződik. Lesz szó például a jogállamiságról és az emberi jogok védelméről többek közt az Amnesty, a TASZ és az Önállóan lakni – közösségben élni programjain, LMBTQ+ témákról a Budapest Pride és az Aszexuális Közösség szervezésében, és tudományos kérdéseket is lehet majd boncolgatni a Szájensz Szeánsz blokkban. Emellett idén megnyitja kaput a Bánkitó MOZI, ahol a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a Malter Filmfesztivál jóvoltából minden nap nézhettek majd dokumentum- és rövidfilmeket. Az ERSTE Social Banking idén is teljes mellszélességgel áll a civil társadalom védelme és támogatása mellett, a Bánkitó Fesztivál pedig erre a legjobb placc, idén saját helyszínnel és rengeteg érdekes programmal készülnek a fesztiválozóknak.
És ha ez nem lenne elég, szó lesz a fenntarthatóságról, a Budapesten túli tanodákról, a feminizmusról, a magyarországi szabad terekről és a cenzúráról, a fesztiválozók pedig saját buborékaikra is reflektálhatnak majd. Persze társas és jóga is lesz minden nap.

A legfüggetlenebb, legkortársabb színházi fesztivál

Az idei témát követve 2019-ben a Bánkitó Színházi Fesztivál fókuszában is a társadalmi-kulturális buborékok állnak majd. A programban megtalálható a fiatal színházalkotó generáció jelentős része, a személyes történetektől a tágabb fókuszú, társadalmi perspektívából pásztázó előadásokig.
A Mentőcsónak Egység és A Tudás Hatalom Cigány magyar című előadása például megrendítő őszinteséggel tárja elénk, milyen végtelen küzdelem kitörni egy buborékból, ha a többség benne akar tartani, a Stereo Akt Europen Freaks című nemzetközi koprodukciója pedig egy országokon átívelő, nézőkkel – és bánki lakosokkal – együtt építkező interaktív Európa-analízis, egy színházi fókuszcsoportos kísérlet.
Mellettük érkezik még a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Trafó Gondolat Generátor és a Hungarikum Ügynökség is, így a Bánkitó tényleg hazánk legfüggetlenebb, legkortársabb és talán legfontosabb színházi fesztiválja lesz az évben!
A Bánkitón debütál majd a Narratíva, ami a kortárs magyar színházi struktúrának is tűvel megy neki. Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita rendezők új társulata előadásában a buborék jegyében olvad össze a kiskakas visszatartott gyémánt félkrajcárja illiberális császárokkal, meg valami transzparens új ruhával, igazságos Mátyásokkal, és igen, a mi valóságunkkal.

És ami még biztos lesz!

A további fontos tudnivalók csoportjába tartozik az az információ, hogy idén is készpénzmentes lesz a Bánkitó. Fizetésnél saját PayPass kártyátokat vagy a Festipay által szolgáltatott kártyát lehet majd fizetésnél használni. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel pedig idén is minden jattolással jótékonykodhatsz, hiszen a borravaló fele egy kalapba gyűjtődik, amit aztán egy az egyben az Auróra Közösségi Ház, Budapest egyik legfontosabb szabad terének hosszú távú fennmaradására adományoznak a szervezők.
Ha még nem tudod, hogy jutsz le a fesztiválra, minden nap indul majd Budapest–Bánk különbuszjárat, ami jelentősen megkönnyítheti az utazásod. A lakhatásod is simán megoldható még, mert bár a Tábori Kemping már rég betelt, az Alsópetényi Fesztiválkemping továbbra is várja a fesztiválozókat. Az se baj, ha gyerekkel érkezel, hiszen a gyerekprogramok mellett külön családi napijeggyel is készültek a szervezők, amivel a Táboron kívül lévő összes programot meglátogathatod.

 



Fotó: Szemerey Bence / Bánkitó Fesztivál

További információk és részletes program: www.bankitofesztival.hu

full_006377.png
Salgótarján, te csodás…

Salgótarján azon kevés magyar városok egyike, amely igazán csak a lakói számára kedves – a kedves pedig nem egyenlő az érdekessel. Márpedig az Artmagazin nem csak azért választotta úticéljául a szocialista iparvárosként ismert megyeszékhelyet, mert háborítatlansága miatt eredeti formában őrzi egy korszak lenyomatát. Branczik Márta építészettörténész vezetésével a városba látogató turisták a „múzeumi” szemlélődésen felül arra is vállalkoztak, hogy felfedezzék Salgótarjánban azt, ami valóban érdekes. 

full_006378.png
Ismét Köz.kemp

Az öt éve indult kezdeményezés lassan hagyománnyá válik a tokaji Erdőbényén, ahol tíz napig a fővárosból kiszakadva, intenzív műhelymunkákon keresztül töltekezhet fel és alkothat szabadon a fiatal művészközeg. Az alkotótáborban négy workshop közül lehet választani, melyeket Vida Vera független kurátor, Hecker Péter festőművész, a Nemmivoltunk crew (Bátory Péter, Brückner János, Falvai Mátyás, Fillér Máté, Szabó Ottó, Tóth Márton Emil) és a SZ.A.F. (Fischer Judit és Mécs Miklós) formációk vezetnek.