Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

2013. június 19-23.

Idén 11. alkalommal, 2013. június 19. és 23. között kerül megrendezésre a KAFF (Kecskeméti Animációs Film Fesztivál) (www.kaff.hu ), a hazai és nemzetközi animációs filmek fesztiválja.
A KAFF Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje, amelyet 1985 óta rendeznek meg Kecskeméten. Már 1971-ben, a Pannónia Stúdió kecskeméti műtermének megalakulásakor felmerült a gondolat, hogy szükség lenne egy olyan eseményre, ahol a magyar animáció szélesebb közönség előtt is be tud mutatkozni. Az első hazai animációs filmszemlére így is tizennégy évet kellett várni, majd a szemléből 1993-ban fesztivál lett, amely már nemcsak a legfrissebb hazai alkotások bemutatására vállalkozott, hanem egyre több külföldi filmmel is találkozhatott a közönség, hogy 1996-tól már külön versenyprogramban induljanak a legújabb európai animációs játékfilmek.
Ám a KAFF több, mint csupán animációs filmek szemléje: a szerzői rövidfilmek, TV-sorozat epizódok, reklámfilmek, videoklipek és egész estés animációs filmek mellől idén sem hiányozhatnak a fesztiválprogramból a koncertek, kiállítások és workshopok.
Kezdetben háromévente, 2005 óta pedig minden második évben gyűlnek össze az animációs filmek rajongói Kecskeméten.



Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan idén is több téma körüljárására vállalkoznak, íme egy kis ízelítő:

Elő a süllyesztőből!

A 2011-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Vissza a szülőföldre! programjának folytatásaként idén is több, külföldön világhírűvé vált magyar származású művész animációs filmje lesz látható a KAFF-on.
Közöttük lesznek a 100 éve született két világhírű magyar animációs rendező, John Halas és Macskássy Gyula művei is. Halász János, azaz John Halas a harmincas évek második felében Angliába emigrált és az 1955-ben megrendezett Állatfarmmal (https://www.youtube.com/watch?v=IXrnxdTTSH8) vált nemzetközileg ismertté. Budapesten vele együtt kezdte a pályafutását Macskássy Gyula, akit a hazai animációs filmgyártás atyjaként tartanak számon. Igazi filmritkaságokban gazdag retrospektív vetítéssorozattal elevenítik fel Kecskeméten kettejük pályafutását.

Azonban az archívumok mélyéről előbányászott filmtekercsek közül a két legnagyobb szenzációt Szegedi Szűts István és Bortnyik Sándor egy-egy műve jelenti. A Kassák Lajos köréből induló Szegedi Szűts István a Képzőművészek Új Társaságának tagjaként 1930 körül kezdett el rajzfilmkészítéssel foglalkozni. Légi titánok című animációját a British Film Society támogatásával és a Magyar Film Iroda közreműködésével 1933-ban, Londonban sikerült befejeznie. Premierje után nyolcvan évvel most először láthatja újra a közönség annak a Szegedi Szűts Istvánnak a filmjét, aki a korabeli kritikusoktól nem alaptalanul kapta az „európai Walt Disney” nevet.
Bortnyik Sándor 1925-ben – a Bauhausnál eltöltött évek után – tért vissza Budapestre, ahol 1928-ban alapította meg Műhely néven magániskoláját: tanítványa volt többek között John Halas és Macskássy Gyula is. Bortnyik rajzfilmje, a Mr. Pipe rettenetes éjszakája szintén az 1930-as évek elején készült. A szürreális montázzsá összeollózott film tulajdonképpen több elkezdett történet – Bortnyik tervbe vett, de befejezetlenül maradt rajzfilm-ötleteinek – katalógusát nyújtja, legyen az népmese-feldolgozás vagy detektívtörténet.

Távol-Kelet gyöngyszemei

A rendkívül változatos ázsiai animációs kultúrának szeretnének ezzel a tematikával bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A magyar filmfesztiválokon csak elvétve látható animációs alkotásokon keresztül az európai és amerikai filmművészet vizuális és történetmesélő hagyományától radikálisan eltérő világokba kaphatnak a nézők bepillantást, Japántól kezdve Dél-Koreán és Szingapúron keresztül Kínán át Indiáig.


Joy Batchelor és John Halas. Forrás: KAFF

Nők az animációban

A távol-keleti válogatás mellé egy másik, hasonlóan különleges összeállítással készülnek a rendezők. A KAFF idén számos női animációs alkotó munkássága előtt kívánja megemelni a kalapját, akik mind a filmszakma alkalmazott műfajaiban elért eredményeikkel, mind autonóm filmjeikkel régóta jelen vannak a magyar és a nemzetközi animáció történetében.
Vivien Halas Women's Place (A nők helye) címmel mutatja be édesanyja, a kiváló angol animátor, Joy Batchelor munkásságát születésének 100. évfordulója alkalmából. Batchelor férjével, John Halassal az első szigetországi egész estés rajzfilm rendezőjeként vált ismertté. Megemlékeznek a 2012-ben elhunyt magyar származású Thérèse ’Tissa’ Davidről is, aki a Hófehérke hatására lett rajzfilmes, és a második világháborút követően a Macskássy-műteremben tanulta meg az animáció-készítés alapjait, majd a hatvanas években az Egyesült Államok keleti partjának legismertebb női animátora lett. (Kérdés, hogy mikor jön el majd a boldog idő, amikor a "nők helye" már nem külön programblokkban lesz.)

Végül mindezek és más egyebek mellett bemutatják majd a Beatles 1968-as szürreális road-movie-jának, A sárga tengeralattjárónak digitálisan felújított változatát vagy a versenyprogramban induló, 2011-ben Artmagazin-díjas Emil Goodman (Szabó András) legújabb rövidfilmjét is.


Forrás: KAFF