KÓDVILÁG

Design Pályázat 2014



A vonalkódokkal és 2D kódokkal foglalkozó hazai szabványszervezet, a GS1 Magyarország fennállásának 30. évfordulója alkalmából KódVilág elnevezésű design pályázatot hirdet képző- és iparművészek, művészhallgatók, designerek és minden más érdeklődő számára.

 
A nonprofit szervezet célja, hogy kreatív műalkotásokon keresztül mutassa be a vonalkód és 2D kód technológiát, ami nem csak az üzleti életben, de a mindennapokban is egyre fontosabb szerepet kap. A vonalkódok és 2D-s társaik üzenetét ugyanis ma már mi, hétköznapi emberek is könnyedén megfejthetjük mobil eszközeink segítségével. A GS1 Magyarország hisz abban, hogy a jövő még számos olyan azonosítási lehetőséget tartogat, amire ma még nem is gondolnánk. Ezért is kell a kódokat ismernünk és látnunk... hiszen a kód örök.


A pályázat témája:
A „KódVilág” bemutatása – a vonalkódokra és 2D kódokra jellemző csíkos-kockás motívumok kreatív alkalmazásával egy egyedi tervezésű alkotáson. A tematika vonatkozásában irányadónak tekinthetők a következő megközelítések:
 
KódVilág és Ember
KódVilág és Természet
KódVilág és Tárgyak
Jelentkezés
 
A pályázatra való jelentkezés feltétele az online regisztráció az alábbi oldalon, valamint az elkészült pályaművet bemutató fotó vagy videó benyújtása a határidőig. Ezt követően a zsűri által a második fordulóba válogatott pályaműveket 2014. november 3-7. között kell eljuttatni a GS1 Magyarország székházába (1139 Budapest, Fáy utca 1/B., munkanapokon 9-16 óra között).
 

Beadási határidő:
2014. október 26.
 
A pályázás feltétele:
A pályázaton bárki indulhat, aki elmúlt 16 éves és akit megihlet az azonosítási kódok csíkos és kockás világa, és úgy érzi, ezt kellő kreativitással meg is tudja jeleníteni egy alkotásban, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó vagy akár videófilm.
 
A pályamű tartalma:
Kész műalkotás, melynek mérete nem haladja meg a 180cm-t. Indokolt esetben elfogadunk igényesen kidolgozott vázlatokat vagy 3D-s látványterveket is (például ha a megadottnál nagyobb a mű, vagy ha rendkívül költséges lenne a kivitelezése).
Kitöltött és aláírt jelentkezési lap
 
A pályázatra beérkezett alkotások közül a hozzáértő szakma és a szélesebb közönség egyaránt kiválaszthatja kedvenceit. Míg a zsűritagok művészi és szakmai szempontok alapján értékelnek, addig a nagyközönség online szavazáson voksolhat a neki tetsző műre.
 
Díjak:
A KódVilág Design Pályázat legjobb műveinek alkotóit értékes nyereményekkel díjazzuk. A zsűri által kihirdetett három helyezett mellett a közönségszavazás nyertesét is jutalmazzuk.
 
A díjátadásra ünnepélyes keretek között, a KódVilág kiállítás megnyitóján kerül sor Budapesten 2014 novemberében.
 
Fődíj: 180.000 Ft
2. díj: 150.000 Ft
3. díj: 120.000 Ft
Közönségdíj: Samsung Galaxy Tablet (50.000 Ft értékben)
 
A zsűri az alábbi szakértőkből áll össze:
Művészeti iskolák művésztanárai
Ismert művészek, dizájnerek
Kreatív alkotóműhelyek képviselői
A szabványos azonosítás és vonalkódok szakértői

A GS1 Magyarország elismert művészeket és rangos szakembereket kér fel a beérkezett pályaművek értékelésére.
 
A zsűri első körben online előválogatást végez, majd végül egy személyes találkozón dönti el, hogy ki az 25 alkotó, akinek műveit kiállítja, illetve kik azok, akiket díjjal is jutalmaz.
 
_______


Vonalkód – a „csíkos”
A vonalkód nem más, mint párhuzamos vonalak és közök sora, mely az alatta lévő egyedi azonosító szám számjegyeit kódolja. A kód által hordozott információt a különböző vastagságú, világos és sötét közök és vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki. A vonalkód jelképek leolvasása segíti és gyorsítja a pontos információ áramlást, ezáltal védi a terméket és a fogyasztót, átláthatóvá teszi a kereskedelmi folyamatokat. A vonalkód a kereskedelemben 40 éve van jelen, a világon elsőként egy amerikai szupermarketben egy Wrigley’s rágógumin lévő kódot olvastak le, 1974. június 26-án. Azóta a bolti eladások nélkülözhetetlen részévé vált, naponta 5 milliárd pittyentés jelzi a vonalkódok használatát.


2D kód – a „kockás”
A kétdimenziós kódok, amilyen a DataMátrix és QR-kód, külsőre is eltérnek a vonalkódtól, hiszen nem lineáris vonalakból, hanem négyzetekből állnak. Ezek a modern azonosítók a hagyományos vonalkódokhoz képest sokkal több adatot képesek tárolni, így alkalmazási területük is szélesebb. A 2D kód az okostelefonoknak köszönhetően terjedt el tömegesen, ma már a hétköznapi emberek is gyakran használják. A 2D kódot az okostelefonokkal leolvasva azonnal eljuthatunk egy weboldalra, megnyithatunk videót, képeket, interaktív módon juthatunk többletinformációhoz, például egy múzeumban kiállított tárgyról, vagy felhasználhatunk kuponokat a vásárláskor, de alkamazhatjuk akár névjegyként is.