Közös ügyek az aranyló kupola alatt

Artmagazin100 aukció, Fészek Művészklub, 2017. december 19.

Salamon Júlia

Az Artmagazin berkeiben hagyománynak számít, hogy a lap körüli stáb amellett, hogy a nyomtatott és az elektronikus tartalom előállításáért, szerkesztéséért, a magazin szakmai színvonaláért felel, rendszeresen gazdagítja a hazai kulturális programkínálatot különböző, rendhagyó formátumú eseményeivel is. Itt nemcsak a kapcsolódó lapszám-bemutatókra kell gondolnunk, bár ezek közül is nemrég volt egy emlékezetes, amely a magazin életében mérföldkőnek számító 100. számot ünnepelte az Írók Boltjában. Az Artmagazin (ön)népszerűsítő tevékenysége mellett általános művészetszervezői szerepet is vállal: a vidéki, tematikus hely- és kultúrtörténeti sétáktól, az Art Market Budapesthez kapcsolódó díj kiosztásán át, egészen az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetésekig ível a programok sora. Az évenként megrendezett, kortárs művészeti és dizájntárgyakat kínáló akció is ezen események közé tartozik, amely egyúttal hozzájárul a magazin éves költségvetéséhez, illetve a szerkesztőség által meghatározott közösségi célt is támogat, így idén az Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet.

Az elmúlt években az Artmagazin-aukciók a szerkesztőségi bázisnak számító Loffice-ban kaptak helyet, a Paulay Ede utcában. Idén azonban a választás a szintén belső hetedik kerületi Fészek Művészklubra esett. Ez két okból is figyelemre méltó. Az első, azok számára, akiknek volt lehetőségük a Kertész és Dob utca találkozásában emelkedő, kétszintes saroképületet már korábban felfedezni, evidens lehet. A Fészek patinás terei, hatvanas évekbeli elvarázsolt enteriőrjeivel – mint az aranyosan fénylő domborművel futtatott kupolatér, és a színházterem szintén míves, tagolt oldalfalai – a harmincas évek eleven kulturális klubéletét idéző „habzóboros” ünnepi kulisszát kínáltak az aukcióhoz. Az esemény ugyanis nem korlátozódott egy helyszínre a művészklubon belül. Az aukcióra kerülő műtárgyakból a Fészek Galéria hivatalos kiállításprogramjába beékelt pár napos tárlat fogadta az érkezőket. A „beékelődés” annyira jól sikerült, hogy a pár napig szüneteltetett, de alapvetően december 12-e és január 3-a közt látogatható Jóvoltából című kiállítás pár darabja is kalapács alá került. A Jóvoltából nem mellesleg témájában „házon belül maradt”: a Molnár Éva művészettörténész nevéhez fűződő Fészek Archívum szekvenciáit hozta mozgásba a kortárs alkotók művein keresztül. Az alkalmi aukciós kiállítás szemrevételezése után feljebb haladva, a második emeleten az árverésre sietők magukhoz ragadhatták licitáló tárcsáikat. A licit megkezdése előtt a már említett impozáns kupolateremben összegyűlt közönség nemcsak a tér mélyarany derengését és időn túli atmoszféráját élvezhette, hanem a félgömb speciális akusztikájából fakadóan Weiszburg Zsuzsi közösségi énekgyakorlatába is bekapcsolódhatott. A performatív kezdés, az alkalmi kórusjáték helyénvaló ráhangolódásnak bizonyult a szomszédos színházteremben startoló aukcióhoz.


A Fészek Művészklub kupolaterme Fotó: Fészek Archívum / Salamon Júlia jóvoltából


A Fészek Művészklub nagyterme Fotó: Fészek Archívum / Salamon Júlia jóvoltából

A Fészek kétségkívül különleges helyszín volt az Artmagazin100 Kortárs Aukcióhoz. Másrészt fontos lehet elmélázni azon a szimbolikus gesztuson is, amely az 1900-as évek elején az egyesületbe tömörülő alkotók (a képzőművészek mellett előadóművészek és építészek)[1] a szakmai önszerveződés erejéből emelt intézményében (Fészek Művészklub) bő száz évvel később egy művészeti lap (Artmagazin) kortárs kultúrát pártoló baráti köre révén egy nehéz anyagi helyzetbe került, majd’ hatvan éves művészeti egyesület (FKSE) fennmaradására és szervezeti megújulására gyűjt. Azt hiszem, többek közt ilyen szakmai összefogásokból és szakmai összefogásokért épült annak idején a Fészek Művészklub.


Látogatók és dolgozók az Artmagazin100 Forever Young Kortárs Aukció tételeinek kiállításán a Fészek Galériában.   Fotó: Klöpfler-Topor Tibor © Artmagazin
 


Az Artmagazin100 Forever Young Kortárs Aukció résztvevői a Fészek Művészklub színháztermében.   Fotó: Klöpfler-Topor Tibor © Artmagazin
 


Közös ügyek az aranyló kupola alatt.   Fotó: Klöpfler-Topor Tibor © Artmagazin
 


A Fészek Művészklub kupolaterme – részlet.   Fotó: Klöpfler-Topor Tibor © Artmagazin



[1] Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások klubja.

 

full_004078.jpg
Amit a Fészekről tudni illik

Budapest, 2014. Ha elindulunk a Nagykörútról a Dob utcán, a Rákóczi–Andrássy által határolt romnégyzet szíve felé, és egyre beljebb hatolunk a szűk, barnásszürke utcák rendszerében, előbb-utóbb egy fehér oszlopokkal tagolt, izzósorral díszített épület elé érünk. Ez a FÉSZEK Művészklub, hirdeti a homlokzati fémfelirat. Már az előtéri átjáró is izgalmas. Kör alakú. Megfejthetetlen logikával sorakozik homorú falán a műsornaptár, a kubai bár ételkínálata, számos dicsőséges pillanat képe és a bejárati pálmafa lombját érintő vas faldísz. A kapun belépve fokozatosan bomlanak ki előttünk az apróbb részletek a Fészek 1901 óta szaporodó anekdotamementóinak is köszönhetően.

full_005639.jpg
Félmillió forint az FKSE-nek – szeretettel, Artmagazin!

Az Artmagazin nagyvonalú gesztussal zárta ünnepi évét, mely a 100. lapszám köré szervezett programokkal telt. 

 

full_005643.png
Művek, színek, kupola, rókatárgy (VIDEÓ)

Videó a FOREVER YOUNG Artmagazin100 Kortárs Aukcióról