Laure Prouvost a Turner Prize idei nyertese

December 2-án az észak-írországi Londonderryben található Ebrington Barracksban adták át a kortárs művészet egyik legrangosabb elismerését, amelyet ötven év alatti brit művészek kaphatnak meg.
A díjat és a vele járó 25 000 brit fontnyi összeget a francia születésű, 18 éves kora óta Londonban élő, 35 éves Laure Prouvost kapta.
Az idei mezőnyben Prouvost győzelme sokakat meglepett – a díjért a performansz művész Tino Sehgal, a portréfestő Lynette Yiadom-Boakye és az illusztrációiról, animációiról, képregényeiről ismert David Shrigley volt még versenyben. A Wantee című videoinstalláció azonban, amelynek alapja a művész a Schwitters in Britain című Tate Britain kiállításon bemutatott performansza, úgy tűnik levette a zsűrit a lábáról. Nyilatkozatukban „képek és tárgyak komplex és bátor összekapcsolását” értékelték „egy mélyen atmoszferikus környezetben.” A mű szerintük „személyes emlékek alapján sző egybe tényeket, fikciót, művészettörténetet és modern technológiát.” Külön kiemelték, hogy a munka „erőteljes történetmesélést, gyors vágásokat, montázst és a nyelv szándékoltan helytelen használatát alkalmazza a meglepő és kiszámíthatatlan hatás érdekében.”


Laure Prouvost: Wantee, 2013, kép a 14 perces videóból. Forrás: tate.org.uk

A Wantee egy kitalált történetet elevenít meg a művész nagyapjáról, aki konceptuális művészként Kurt Schwitters barátja, és akinek utolsó műve egy alagút kiásása, amelyben végül eltűnik.

Prouvost saját bevallása szerint csak az elmúlt négy-öt évben vált annyira sikeressé, hogy főállásban foglalkozhasson művészetével. A Turner Prize feltehetően a korábbiaknál is nagyobb láthatóságot biztosít majd a művésznek.

A négy jelölt kiállítása 2014. január 5-ig látható az Ebrington Barracksban.

Forrás: The New York Times



TateShots: októberi interjú Laure Prouvosttal. Videó forrása: tate.org.uk