Olga Tobreluts az Ural Vision Galleryben

A Nyári Kert című kiállítás látogatói még bizonyosan őrzik emlékezetükben a sűrű lombú fák, a napsugarak, és a fasorok között fúvó friss szellő emlékeit. Hogyan lehetséges a nyári csatangolások felidézése tél idején időutazás nélkül? Hogyan lehetséges a napos nyári séták illúzióját létrehozni? Hogyan emlékszünk vissza életünk egyes pillanataira?

Különösen a kellemes emlékekre, újból és újból visszagondolunk, felidézve a hozzájuk kötődő érzéseinket. Az asszociatív művészet segít ezeknek az emlékeknek a revitalizálásában. A festészet mindig is az asszociatív művészetek közé tartozott, amely lehetővé teszi a bejutást az elfeledett emlékekhez. Pontosabban, a festészet volt az a média, amely a jelenlét vizuális illúzióját hozta létre. De a fejlődés nem áll meg, és a képalkotásnak újabb és újabb formái jönnek létre. A multimédia és a lencsékre történő nyomtatás kortárs technológiája lehetőséget ad olyan vizuális illúziók megalkotására, melyek életre keltik emlékezetünket. A Nyári Kert sorozat darabjai sztereo-vario technikával készültek, mely lenyűgözi a nézőt azáltal, hogy változó holografikus képeken keresztül pontosan adja vissza az így megjelenített érzelmeket.
Az alkotó, Olga Tobreluts a médiaművészet úttörője, aki hosszú ideje sikeres kísérleteket folytat az új médiával és technikákkal. Az UVG Art Galleryben nyíló egyéni kiállítása rég várt esemény. Olga Tobreluts már karrierje kezdetétől kísérletezik a legkülönbözőbb a fotóművészet és filmszínház, a videó és festmészet keverékeivel. Most, 25 év elteltével a technológiák és technikák végre utólérték törekvéseit és megbízható segítőivé váltak a közönség számára készített illúziók létrehozásában. A Nyári kert című kiállítás elrepíti a nézőket Szentpétervárra, ahol érezhetik a szél szelíd csiklandozását, a napsugarak kacsintását ahogy egy nyári napon egy kertben sétálnak. Az UVG Art Gallery kiállítása olyan, mint a nyugalom szigete egy nyüzsgő metropoliszban, ahol a képek – mint tündérmesék darabkái – időkapuk, melyek lehetőséget nyújtanak a pihenésre és megnyugvásra mindenkinek, aki megtekinti a kiállítást.


Olga Tobreluts: Heart. Forrás: az Ural Vision Gallery jóvoltából



Olga Tobreluts: Nyári Kert
Megnyitó: március 20. 18:00
Megtekinthető: június 10-ig
Helyszín: Ural Vision Gallery (1055 Budapest, Falk Miksa utca 7.)

full_004501.jpg
Rondák vagyunk

Tudta-e Ön, hogy amikor Leningrád ismét Szentpétervárrá változott, az ottani művészeti életben egy új akadémizmusnak nevezett irány kapott lábra? Aminek képviselői a modernizmus jármából szabadulva elkezdték szépnek látni mindazt, amitől évtizedekig utálkozva kellett elfordulni? Antik előképeket, a klasszicista Szentpétervár oszlopsorait, az aranyozást, a kidolgozott férfitesteket, operát, balettet, allonge-parókát, rizsporos arcokat, felékszerezett meztelen testeket, puttókat. Mi lett az abszolút szépség keresőiből? Erről olvashatnak orosz témákra szakosodott szerzőnktől.