Szombattól látogatható a nagyközönség számára a világ második Louvre múzeuma

Szerda este felavatták az abu-dzabii Louvre-ot.

A pazar létesítményt szombattól veheti birtokba a nagyközönség, ahol négy napon át koncertek és táncelőadások várják őket.

Ez az első az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a Szaadíjat szigetére tervezett múzeumok közül, a Louvre-ot az itteni Guggenheim és a Zajed Nemzeti Múzeum követi majd.

A 2008-ban Pritzker-díjjal kitüntetett Jean Nouvel francia építész által tervezett épületben a látogatók megérthetik a különböző kultúrák kölcsönhatásait az őskortól napjainkig. Az épületegyüttesben 55 fehér, az arab óvárosok ihlette épület áll. A múzeum kétharmadára 180 méter átmérőjű kupola borul, árnyékot biztosítva és csökkentve az energiafogyasztást – olvasható a múzeum honlapján.


Jean Nouvel   forrás: theatlantic.com

Az emírségekben hagyományos tetőként használt, egymásra terített pálmaleveleket utánzó kupola ezüst csipkére hasonlít. A kupola nyolcrétegű, szűri a napfényt. A rozsdamentes acélból készített négy külső réteget és a négy belsőt vasszerkezet választja el egymástól, a napfény egyfajta fényesőként hatol át a kupolán, mint az arab épületekben található díszes rácsokon.

Az eredetileg 600 millió euróra (187 milliárd forint) tervezett, de végül másfél milliárd eurót (470 milliárd forint) elérő költségeket Abu-Dzabi állta a Franciaországgal 2007-ben aláírt szerződés értelmében.

30 évre megkötött szerződés értelmében 1 milliárd euró fejében Párizs, amelyet a 12 köztulajdonban lévő neves francia múzeum közös szervezete, az Agence France-Muséums képvisel, a szakértelmet bocsátja rendelkezésre, műtárgyakat kölcsönöz és ideiglenes tárlatokat rendez. Csupán a Louvre nevének használatára adott koncesszió 2037-ig 400 millió eurós bevételt jelent a párizsi múzeumok számára.


forrás: bostonherald.com

A múzeum állandó gyűjteménye mintegy 600 műtárgyból áll, közülük 200 már a nyitástól látogatható. Ezek között van Édouard Manet Le Bohémien című képe és az időszámítás előtti III. évezred végéről vagy a II. évezred elejéről származó afganisztáni fogadalmi istennőszobor, a Baktriai hercegnő.

Az első évre 13 francia múzeum kölcsönzött ki műveket, közöttük van Leonardo da Vinci La Belle Ferronniere című festménye a Louvre-ból, Vincent Van Gogh önarcképe a Musée d’Orsay-ből és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor a Louvre-ból. A Louvre Abu Dhabi a Közel-Keletről származó antik műkincseket és antik tárgyakat is bemutat.

A múzeum honlapja itt böngészhető.

forrás: MTI