Tiltott absztraktok címmel nyílik kiállítás az Art + Text Budapest termeiben

HIRDETÉS

TILTOTT ABSZTRAKTOK

Kiállító művészek: Bak Imre, Deim Pál, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Hortobágyi Endre, Molnár László, Molnár Sándor, Nádler István, Tót Endre

A megnyitó idpőontja: 2018. április 4-én 19 órára.
Megnyitja: Petrányi Zsolt művészettörténész


Aczél György absztraktok betiltásán töpreng (Háttérben Hortobágyi Endre festményéből készült szitanyomat a Zuglói Kör betiltott, Repülőtéri kiállításának flyeréről; design: Szöllősi Géza) forrás: facebook.com
 

A szocialista kultúrpolitika – az 1957-es Tavaszi Tárlat megengedő kivétele ellenére – az absztrakt művészetet a '60-as évek elején is ideológiai ellenségnek, múltbéli csökevénynek, nyugatos eltévelyedésnek és kapitalista sznobériának tekintette. A fiatalokat minden eszközzel el akarta tántorítani tőle, legyen az az információk elzárása, a szaksajtó gúnyolódása, adminisztratív gáncsolás vagy egzisztenciális fenyegetés. Az absztrakció az új nemzedék számára tiltott művészet volt a '60-as évek derekáig.

A kiállítás azt a kulcsfontosságú művészettörténeti pillanatot járja körül, amikor a '60-as évek első felében a magyar képzőművészet, nyugati reprodukciók és fordításos elméleti szövegek hatására megtagadta a valóságleíró realista receptúrákat és átlépett az absztrakt festészet – akkor még illegális – birodalmába.

A tárlathoz kapcsolódva látható lesz a társkurátor, Bánki Ákos Tiltott absztraktok (2018) című dokumentumfilmje, ami megszólaltatja az '50-es években pályájukat kezdő, az absztrakt művészeti formákkal akkor még titokban kísérletező alkotókat, rekonstruálva a fél évszázaddal ezelőtt történteket.

Kurátor: Bánki Ákos és Rieder Gábor

A kiállítás Facebook eseménye itt érhető el.
A kiállítás megtekinthető: 2018. április 4-27.

Helyszín: Art+Text Budapest
Cím: 1054 Budapest, Honvéd utca 3.