TOP 5 MŰALKOTÁS – Vámos Miklós szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Hatodikként Vámos Miklós író kedvenceit ismerhetjük meg.

Vámos Miklós József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, dramaturg, kiadóigazgató, műsorvezető. Elsősorban regényíró és novellista, de írt sikeres filmeket, színdarabokat és hangjátékokat is. Prózájában elsősorban a család és a történelem kapcsolata izgatja.

Öt kedvenc műtárgyam nincs, csak ötven, vagy inkább ötszáz. De a megtisztelő felkérésre azokat választom, amelyek először ötlenek az agyamba.

1. Kairosz tudtommal egyetlen ábrázolása, egy relief Trogir kolostorában. Kairosz a pillanat megragadásának félistene, azért előre hajlik a varkocsa, ha átrepül fölötted, s nem ragadtad meg rögtön, már elszalasztottad.


Kairosz relief, Trogir. Forrás: Wikimedia Commons

2. Rodin Balzac-szobra, mely Párizsban áll, a Boulevard Royal közelében. Nagyon kifejező.

Monument to Balzac in the courtyard of Musée Rodin, Paris
Rodin Balzac szobra, Párizs, Forrás: Wikimedia Commons

3. Van Gogh szobájának belseje. Művész számára ilyen puritán műhely megfelelő.

File:Vincent van Gogh - Van Gogh's Bedroom in Arles - Google Art Project.jpg
Vincent van Gogh: Van Gogh szobája Arlesban, 1889, olaj, vászon, 57 x 74 cm, Forrás: Wikimedia Commons

4. Varga Imre támaszkodós Radnóti-szobra. Több példány készült belőle, az egyik a Radnóti utcai általános iskola előtt várja a szebb jövőt.


Varga Imre: Radnóti Miklós, Budapest, Forrás: budapest-foto.hu

5. Arcimboldo portréi gyümölcsökből. Mert ínycsiklandó.

File:Giuseppe Arcimboldo, Reversible Head with Basket of Fruit, c. 1590, oil on panel.jpg
Giuseppe Archimboldo: Megfordítható fej gyümölcskosárral, 1590 körül, Forrás: Wikimedia Commons

Hm, még annyi volna, de szabály az szabály, kérés az kérés.



Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv
A szerzővel Vámos Miklós beszélget
2019. október 13., 17:30
Kazamata színpad – Várkert Bazár
Az Athenaeum Kiadó programja.

 

A Margó Fesztivál ideje alatt az Artmagazinra újonnan előfizetőknek 10% kedvezményt biztosítunk. Mi több, a kiadók felajánlásának köszönhetően minden nap gazdára talál néhány, a fesztiválon bemutatott könyv. Ma Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv (Athenaeum Kiadó) és Karafiáth Orsolya: Amikor a mama lelegelte a papa haját (Scolar Kiadó) című új regényével ajándékozzuk meg az első 4 új előfizetőt. Előfizetés: http://artmagazin.hu/megrendelolap

full_006488.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Babarczy Eszter szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Harmadik válaszadónk Babarczy Eszter művészetfilozófus, eszmetörténész.

full_006487.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Berg Judit szerint


A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Másodikként Berg Judit író kedvenceit ismerhetjük meg.

full_006489.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Bödőcs Tibor szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Negyedik válaszadónk Bödőcs Tibor humorista.

full_006486.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Forgách András szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Elsőként Forgách András író, dramaturg kedvenceit ismerhetjük meg.

full_006490.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Szécsi Noémi szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Ötödikként Szécsi Nóémi író kedvenceit ismerhetjük meg.