„Regényként ez mindenképpen az utolsó ilyen művem” – Krasznahorkai László kapta az Aegon Művészeti Díjat

Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényével lett a 2017-es Aegon-díjazott.

 

Sugár János: PST könyvbemutató és az œuvre című munka kiállítása

Sugár János public art tevékenységét bemutató könyv története 2006-ra, illetve annál korábbra, 1993-ra, a Sztriptíz című munkájához nyúlik vissza. A Városház utca egyik épületén, a nyolcvanas évekből származó „Sztriptíz” graffiti bronzba öntésének terve először a Polifónia: A társadalmi kontextus mint médium a kortárs magyar képzőművészetben című kiállításra készült, majd a kivitelezés hiányában, 2006-ban a tranzit.hu Meg nem valósult művek című felhívásának nyertes pályaműve lett, azonban az újbóli sikertelen engedélyeztetési tárgyalások miatt, a kétezres években is kudarccal zárult a terv megvalósítása. Ezek után született meg a könyv ötlete, amely Sugár Jánosnak azon a műveit és projektjeit gyűjti össze, amelyek – a Sztriptízhez hasonlóan – elsősorban nem a művészeti közeg, hanem a városi, köztéri nyilvánosság számára készültek. A tranzit.hu gondozásában megjelent PST (Public – Street – Tactical) Sugár János public art tevékenysége című magyar-angol nyelvű kiadvány egyszerre kívánja elhelyezni Sugár János public art gyakorlatát egy nemzetközi keretrendszerben, a hazai sajátságokat is szem előtt tartva, valamint sorra venni a PST gyűjtőfogalma köré sorolható műveit, újraértelmezve, olyan, a nyolcvanas években készült munkáit is, mint a Gyorskultúra (1984–1988) vagy a Perzsa séta (1985).

 

...and the Oscar goes to... SING!

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

 

Az Art Market Budapest kezdeményezésére kortárs művészetet adományoz a Magyarországi Német Művészeti Alap

Magyarországon egyedülálló művészeti kezdeményezésként, üzleti, kulturális és diplomáciai szereplők összefogásának köszönhetően kezdte meg működését az a Magyarországi Német Művészeti Alap, amelynek elsődleges célja a német kortárs képzőművészet hazai jelenlétének erősítése és a német-magyar kulturális kapcsolatok támogatása. 

 

Február 28-ig lehet még nevezni az A’Design Award & Competition-re

Mindenféle dizájnerek, szevasztok! Közeledik az A’Design Award & Competition regisztrációs határideje. DEADLINE: 2017. február 28.!

 

"Mentés másként…" – Mi marad az újmédia-művészetből? címmel nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban

A kiállítás a médiaművészet magyarországi kezdeteitől napjainkig tartó időszakot, a folyamatosan megújuló technológiákat alkalmazó művészek munkásságát mutatja be a Ludwig-gyűjteményben található műalkotásokon keresztül, melyek egyúttal átfogó képet nyújtanak a médiaművészet főbb irányzatairól, ugyanakkor a műfaj speciális közép-európai vonásait is megjelenítik.

 

Forgács Éva könyvét jelentette meg a DoppelHouse Press

2016 decemberében jelent meg Forgács Éva: Hungarian Art: Confrontation and Revival in the Modern Movement című könyve a Los Angeles-i székhelyű kiadónál.

 

Allegro Barbaro

Régebbi összeállításunk duplán aktuális: egyrészt a hónap végéig még látható a #Bartók kiállítás a Ludwigban, másrészt decemberben, a Kieselbach Galéria 2016-os karácsonyi árverésén rekordáron, 170 millió forintért kelt el Tihanyi Lajos 1908-ban Párizsban készült látképe. A festmény kikiáltási ára 34 millió forint volt, magyar fauve munkájáért eddig még sosem fizettek ekkora összeget. 

Az alábbi összeállítás a Musée d’Orsay 2013-as Allegro Barbaro című kiállítása, valamint az ugyanebben az évben, a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben megrendezett „Bartók­-maraton” kapcsán készült, és Bartók vonatkozásában hoz példákat a magyar festészeti megújulásra, zene és képzőművészet akkori kapcsolódási pontjaira. Emellett bemutatja, hogy a magyar modernizmus Párizsba szakadt képviselői milyen élményeket olvasztottak be munkáikba a francia fővárosban töltött időszakból. Ezek közé a tapasztalatok közé tartozik az a látvány is, amelyet a siketnéma Tihanyi Lajos a Pont St. Michel (Párizs)*címmel festett meg 1908-ban. A rekordáron elkelt festményen az a motívum jelenik meg, amit abból a párizsi ablakból festett Tihanyi, amely mellett éppen Matisse lakott. 

 

Íme, a 2017-es OFF-Biennále Budapest nyílt pályázatának nyertes projektjei

A nyílt pályázatra 94 program-javaslat érkezett, melyek közül 20-at választott ki a kurátori stáb tagjaiból álló zsűri. A kiválasztott pályázatok között található performansz, kiállítás, előadás, interaktív társasjáték, köztéri installáció, workshop, kiadvány és koncert is. 

 

Stripauction a Nemdebárban

A Nemdebár és a VIOLUK Contemporary közös eseménye; egy akció, egyben aukció, ami a műtárgy és a test fétisének kortársművészeti reprezentációjával foglalkozik.

 

Új tagok everywhere

Lezárult az őszi felvételi szezon az itthoni kortárs művészeti közeg két talán legaktívabb és legdominánsabb közösségébe. Nyilvános az új tagok listája mind az FFS, mind pedig az FKSE háza táján.

 

Performansz kongresszus Zürichben - magyar résztvevőkkel

A Doing Performance Art History. A Congress of Actors and Observers című, a kelet-európai performansz művészet történetét középpontba állító konferencián többek között részt vesz Klaniczay Júlia, Bodor Judit, Vető János, Beke László, Krasznahorkai Kata, a KisVarsó és Murányi Mózes Márton is.

 

Jovánovics György kiállítása a londoni The Mayor Gallery-ben

2016. szeptember 14-től egészen október 28-ig látogatható Jovánovics György kiállítása a londoni The Mayor Gallery-ben.

A The Mayor Gallery-t Fred Mayor alapította 1925-ben, modern és kortárs művészeti profillal. A hetvenes évek elejétől az alapító fia, James Mayor vezetésével a galéria amerikai művészekre fókuszált: a pop-art nagyjaira, a konceptuális művészet és az absztrakt expresszionizmus képviselőire köztük Eva Hessere, Roy Lichtensteinre, Agnes Martinra, Claes Oldenburgra, Robert Rauschenbergre, Robert Rymanre, Cy Twomblyra és Andy Warholra. Később a minimal art, a dada és a legendás Zero Group tagjai is bekerültek a képviseltek közé. Az utóbbi időben a The Mayor Gallery érdeklődése a kelet-közép-európai régióra is kiterjedt. A kölni Bookmarks kiállításon, amely a 70-es és a 80-as évek nemhivatalos művészetének megkerülhetetlen magyarországi alakjait mutatta be, több magyar művészt is kiemelt figyelemben részesítettek. Ennek az összetett folyamatnak az eredményeképpen került most sor Jovánovics György londoni bemutatójára is.

 

A designüveg és egy villamosmegálló találkozása

A LUMINARI Glass és a BKK közös projekttel készült idén a Design Hét Budapest alkalmából: három közlekedési megálló üvegeit LUMINARI Glass exkluzív termékeire cseréltek. Vasárnap egy pop up megnyitó keretében átadták a Deák Ferenc téri villamosmegálló új üvegét, egy különleges Luminari alkotást.

 
 

Egy hónap múlva nyílik Sándorfi István életműkiállítása a barcelonai MEAM-ban

Különös világú képek, bizarr tárgyak csendéletformában, nem klasszikus témák - klasszikus modorban festve.

 

„A legrózsaszínebb álmomban sem gondoltam volna” – az Artpool jövőjéről

A 2005 óta folyamatos fenntartási problémákkal küzdő művészetkutató és dokumentációs központ helyzete végső megoldáshoz érkezhet Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának közbenjárására, a budapesti múzeumi helyzetet „rendező” nagyszabású Liget-projekt keretében, a Szépművészeti Múzeum bővítésének részeként. A Galántai György és Klaniczay Júlia által 1979 óta folyamatosan működtetett Artpool a Szabolcs utcai klinikák rekonstrukcióját követően az ott létesítendő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóközpontba (KEMKI) költözik, az élő archívum pedig a gyűjteménygazdák részvételével és további irányítása alatt tagozódik be a hivatalos intézményi rendszerbe.

 

The Problem of God című kiállítás Düsseldorfban

A Kis Varsó is a kiállítók között

 

Kerekes Gábor: Zóna című kiállítása az Artphoto Galériában

Kerekes Gábor kiállítását a művész hagyatékában föllelhető Zóna című sorozatának darabjaiból állították össze. 

 

Batykó Róbert: King Size című kiállítása az acb Galériában

Batykó Róbert művészi munkásságát fiatal kora ellenére olyan elismerések kísérték eddig, mint a Strabag-díj, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj, vagy az AVIVA-díj jelölés. 

 

 

James Joyce est az Új Budapest Galériában.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj kiállításához kapcsolódó James Joyce estre 2015. október 13-án, 18 órakor kerül sor az Új Budapest Galériában, a Bálnában.