Háj-pillecukor-almadzsem univerzum

Háj-pillecukor-almadzsem univerzum

A Common Jam akció keretében – a Közösségi méz projekt kézzel fogható műremekeihez hasonlóan – ehető műalkotás készítésére invitált augusztus 26-án Fajgerné Dudás Andrea és Szabó Eszter Ágnes. Fajgerné Dudás Andrea idén tavasszal egy bécsi rezidencia program keretében a MuseumsQuartier látogatóit etette-kényeztette, most viszont a hazai közönségen a sor: dús idomú önportréi keretében az elmúlt napokban hájdarálással egybekötött hájastészta kínálás, és pillecukorból öntött Vénusz elcsipegetése mellett nyilvános hájfestés is zajlott a Ráday utcai galériatérben. Az Art 9 Galéria Háj’m Grácia kiállításának nem ez az első és nem is az utolsó eat-art kísérő rendezvénye (augusztus 27-én kerekasztal beszélgetés is volt, 30-án pedig Karafiáth Orsolya közreműködésével záró performaszra kerül majd sor). Ezen a borús, esős hétfő délutánon azonban Dudás Andi és Szabó Eszter Ágnes vezetésével (aki sok éve foglalkozik úgy a befőzés, mint a közösségi művészet műfajával) köztéren található, de parlagon heverő gyümölcs hasznosítására indultunk.

 
Egy saját hely. 1. rész: Demo Galéria

Egy saját hely. 1. rész: Demo Galéria

Egy egyetemisták által vitt kisgaléria. Egy több lábon álló, a galériaszerepet újraértelmező vállalkozás. Egy zöldséges, ahol infografikától a városi méhészkedésig bármibe belefuthatunk. Egy nagypolgári lakás, ahol az unokák generációja a szalonélet szépségeit fedezi fel magának. Ami mindegyikben közös, az a saját hely megteremtésének vágya, és az a találékonyság, ahogyan szervezőik az ezzel járó feladatoknak nekiugranak. Az elmúlt pár év független kortársművészeti kezdeményezéseit bemutató cikksorozat első részében a Demo Galériáról lesz szó, és nemsokára jön a Chimera-Project, a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató és a Múzeum szalon is.

 
Habzóbor és háziátok

Habzóbor és háziátok

Az idei Artplacc Tihanyban már a harmadik. Több, kifejezetten látványos helyszínen futnak a programok; a kortárs galériák, művészeti csoportok, illetve a veszprémi Vass Gyűjtemény standjai mellett a programot irodalmi események, videofesztivál, gasztroesemények, esténként koncertek, színház, partik színesítik. Tihanyszerte váratlan pontokon találkozni installációkkal és meglepően örömteli, hogy az Artplacc programfüzete ott van minden szálloda, kávézó, étterem pultján. Az esti bulik helyszíne, a régi kikötő nem lehetne hangulatosabb: jók a fények, a bár, a szobrok a parton, a sorban kirakott nyugágyak. Topor Tündével a megyitó napján, pénteken este tartottunk Artmagazin tárlatvezetést, amin sokan voltak, remélem ez a következő napokon is így volt.

 
„A galériák ideje lejárt”

„A galériák ideje lejárt”

Új interjú sorozatunkban művészet és piac, képzőművész és galéria viszonyát boncolgatjuk. Ebben a tekintetben Birkás Ákos tagadhatatlanul az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező magyar képzőművész, aki a tiszta játékról, a kelet-európai művészet lehetőségeiről és a galériák alkonyáról beszél.

 
Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Íme az ötödik, egyben utolsó Top 5 lista a 2012/2013 évad legfontosabb eseményeiből, Készman József kurátortól. Most már kijelenthetjük: a Ludwig Múzeum igazgatóváltása körüli szakmai szerveződéseké az összetett első hely, de József is tud újat mondani: az ő listáján például végre helyet kapott két vidéki, sőt, a városi infrastruktúrát messze elkerülő esemény is. Na igen, a (kultúr)élet nem áll meg a nagyvárosok határainál – és ez a belátás a kreatívok, művészetfüggők és egyéb kultúrlelkek számára a túlélés egyetlen esélyének tűnik ebben az aszfaltolvasztó hőségben.

 
Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

A negyedik lista Kokesch Ádám képzőművészé. Aki olvasta az eddigi Top 5 válogatásokat, talán már nem lepődik meg, hogy Ádám felsorolásának élén a Ludwig Múzeum (és a Műcsarnok) körüli események állnak... ez azonban tulajdonképp az egyetlen egyezés az eddigiekkel.

 
Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Nyári visszatekintős Top 5 sorozatunkban a következő Kürti Emese művészettörténész, műkritikus válogatása a 2012/2013 évad legfontosabbnak ítélt eseményeiből. (A 4. helyen kiemelt Gallery8-ban ma nyílik a Többszörös expozíció – A roma holokauszt emlékezete című kortárs művészeti kiállítás.)
Kürti Emese hatvanas évek neoavantgarde művészetével, a korszak szociokulturális kontextusával foglalkozik, valamint írásokat publikál a kortárs művészet kurrens tárgyköréből.

 
Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Top 5 - az évad legfontosabb eseményei

Laki Júlia tavaly szerzett mesterdiplomát a CEU Gender Studies tanszékén, 2013 január óta a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület titkáraként dolgozik. Alább az ő válogatása a 2012/2013 évad legfontosabb eseményeiből.