Vedres Márk Firenzében

Vedres Márk Firenzében

Itáliai nászút, az antik hagyomány újrafelfedezése – ennyi elég is volt valaha ahhoz, hogy egy szobrász gondoljon egyet és letelepedjen, mondjuk, Firenzében. Vedres Márk később kétszer is hazaköltözött, leszármazottai azonban Olaszországban élnek, az életmű bizonyos darabjait náluk lehetett fellelni, de a többi után lehetne még tovább nyomozni Firenzében, Svájcban, de akár Amerikában is.

 
Egy Rippl-Rónai-pasztell nyomában – az olasz fronton

Egy Rippl-Rónai-pasztell nyomában – az olasz fronton

A monarchia életének utolsó pillanatai rajzolódnak ki előttünk Rippl-Rónai fronton töltött időszakát vizsgálva. Különböző nemzetiségű tisztek, katonaorvosok, sebesültek a frontvonal mögötti jelenetek szereplői. Egy különleges státusz is utoljára bukkan fel, a hadifestőé, harctéri rajzolóé, hiszen a tudósítás feladatát hamarosan átveszi majd a fotó. A Rippl-Rónaival kapcsolatos események pontosítása is megtörténik, egy orvos-gyűjtő, a kaposvári dr. Gáspár Ferenc kutatásainak köszönhetően.

 
Traui tájkép naplemente idején

Traui tájkép naplemente idején

Csontváry Kosztka Tivadar hiába a legismertebb magyar festő, élettörténete, művészete még mindig tele van rejtélyekkel. Esetében nem árt utánanézni minden apró adatnak, információnak – és néha a hosszas fáradozás el is nyeri jutalmát: sikerül egy sokáig lappangó, majd nemrégiben előkerült kép azonosítása, egyúttal értelmet kap egy, a dalmát tengerparton készült sorozat is. A Virág Judit Galéria téli árverésének(1) szenzációja: Csontváry naplementekor festett traui képe.

 
Állami áruház

Állami áruház

A retróhullám egykori apostola, Poós Zoltán költő, író és zsurnaliszta újabb könyvvel kínálja meg a szocialista tárgykultúra szerelmeseit. Hasonló tárgykatalógusról van szó, mint amilyen a Szivárvány Áruház címen futó bestsellere volt, csak most szépirodalmi emlékfüzérrel kiegészítve.

 
Dürertől Megyik Jánosig

Dürertől Megyik Jánosig

Miért hiányoztak egy darabig a női akttanulmányok a Bécsi Képzőművészeti Akadémia gyűjteményéből? Miért van viszont rengeteg vázlat az alpesi vidékről és növényzetről? És bár számtalan magyar hallgatója volt az intézménynek, hová tűntek az ő műveik? Gyűjteménytörténet még szinte monarchikus alapon.

 
Családi kiállítóhely

Családi kiállítóhely

Az Art Market Budapest kiállítóit idén háromtagú bizottságunk szemlézte, hogy kiadhassuk a legjobb standnak (ami, művészeti eseményről lévén szó, rögtön a legszebbnek is minősül) járó Artmagazin-díjat. Topor Tünde, Winkler Nóra és Einspach Gábor lapalapítók választása egyhangúlag a 2B Galériára esett, így a kiírásnak megfelelően most bemutatjuk a 2B-t, aminek neve arra utal, hogy egy testvérpár hozta létre és működteti. A „nagy” Böröcz: Böröcz András, New Yorkban élő képzőművész és öccse, Böröcz László, aki az operaénekesi karriert hagyta ott a galéria és a benne futó rendkívül sokféle képzőművészeti program miatt. Standjukat a régóta létező Waldsee projekt képeslapjaihoz alakították ki, még egy vásár ideje alatt is lehetővé téve a látogatók számára a téma megkívánta elmélyülést, megrendülést. Mi is csak a stand külső falaira ragasztgattuk a legszebbnek járó Artmagazin-matricákat.

 
Carlo Scarpa. Venini

Carlo Scarpa. Venini

Scarpa gumikacsával - így hangzik a BETON workshopon készült kútkifolyóról írt beszámoló címe. De ki az a Scarpa? Az olaszok egyik legnagyobb mesteréről Topor Tünde írt 2012-ben.

 
Cézanne nem csak haladóknak

Cézanne nem csak haladóknak

A Szépművészeti Múzeum történetének talán legjelentősebb kiállítása a Cézanne és a múlt címen, hosszú évek kutatómunkájával és kapcsolatépítésével összehozott tárlat. Koncepciózus válogatás, előképek és Cézanne-féle másolataik, korai művek, de nagy, „igazi” Cézanne-ok is: csendéletek, tájképek, portrék, fürdőzők, kártyázók, a tökéletes mű létrehozására tett kísérletek sora, termeken keresztül.

 
Becsillanó fény

Becsillanó fény

Hermann Ildi 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, de már jelentős fotós múlt van mögötte. Standfotósként kezdte, majd számos kiállításon vett részt, műveiből egyéni kiállításokat is rendezett. Nemrégiben vehette át a Lucien és Rodolf Hervé emlékére alapított és kétévente kiírt fotós pályázaton a zsűri különdíját.
Lányaink című diploma-sorozata a Bálint Házban látható 2013. január 13-ig.

 
Újra a csúcson

Újra a csúcson

Most már nem lehet a nemzetközi aukciós híreken úgy csámcsogni, hogy közben szomorúan vetjük össze őket a válság előtti számokkal.

 
Így tedd rá, úgy tedd rá, Psy, WeiWei, Anish

Így tedd rá, úgy tedd rá, Psy, WeiWei, Anish

A dél-koreai rapper, Psy vírusként terjedő lovaglótánca az évek óta megingathatatlannak tűnő Justin Bieber-klipet letaszítva került a legnézettebb YouTube-videók élére.

 
Mindenki arcképe

Mindenki arcképe

Melyik az a portré, amelyikben kivétel nélkül mindenki magára ismer?

 
Ikon született

Ikon született

Habár ez így nem pontosan igaz, mivel Amy Winehouse zenei berkekben már évek óta az, viszont most már a képzőművészet meg a nemzeti emlékezet is kanonizálta, sőt egyenesen Winston Churchill és II. Erzsébet mellé helyezte.

 
Hívő rajongók, rajongó hívők

Hívő rajongók, rajongó hívők

A hit mikéntje ugyanaz, mindenben ugyanazon módon hiszünk, Darwin hite azonos Mózesével, csak éppen ki-ki mást helyez az origóba.

 
Nefertiti smink nélkül

Nefertiti smink nélkül

100 éve éppen decemberben bukkant rá Ludwig Borchardt kutatócsoportja Ahet-Aton (a mai Tell-el-Amarna) közelében Nefertiti királynő csodálatos épségben megmaradt büsztjére.

 
Üvegkarácsony a vízen

Üvegkarácsony a vízen

A mostanság hányatott sorsú Velence épphogy felbukkant a víz alól, máris vendégcsábító hírek lengik körül.

 
A modern képtár születése a Szépműben

A modern képtár születése a Szépműben

A címlapra kitett Giovanni Segantini allegóriája jelzi, hogy a szerző, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze nem a gyűjtemény legfrekventáltabb szeletét dolgozta fel.

 
 
Azok a furcsa harmincas évek

Azok a furcsa harmincas évek

Időutazásra hív Firenze. Azonban január végéig nemcsak Michelangelóval és Dantéval, hanem De Chiricóval és Lucio Fontanával is találkozhatunk, ugyanis a Palazzo Strozzi reneszánsz architektúrája mögött megelevenedett az 1930-as évek Itáliája.

 
Raffaello budapesti ifjúja: Ippolito d’Este képmása?

Raffaello budapesti ifjúja: Ippolito d’Este képmása?

Raffaello budapesti Ifjú képmása mintha az itáliai quattrocento világának megtestesítője lenne: nem véletlen, hogy a korszakot bemutató megannyi könyv címlapján köszön vissza. Lehetséges volna, hogy ez az emblematikus kép csupán valami méltán elfeledett perc-embert ábrázoljon? A kutatás évszázados vágya, hogy erre nemmel feleljen, és az ifjút a kor valamely kimagasló, nevezetes személyiségével azonosítsa. Ám az eddigi kísérletek rendre hamvukba holtak. Most Alessandro Ballarin, a páduai egyetem nagynevű professzora az esztergomi gyermek-érsek, Beatrix királyné rokona, Ippolito d’Este személyében véli megtalálni a kép modelljét.