Szentendrei Lakástárlat és Vásár

Szentendrei Lakástárlat és Vásár

A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szeretettel vár minden látogatót a december 7. és december 9. között megredenzésre kerülő 3 napos Adventi Képzőművészeti Lakástárlatra és Vásárra

 
Gömbdíszek és kincskeresés

Gömbdíszek és kincskeresés

Karácsonyi családi nap a Kiscelli Múzeumban

 
Megjelent az új Artmagazin

Megjelent az új Artmagazin

A címlapon Cézanne női aktja a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt-kiállításáról, a belső oldalakon Molnos Péter kutatásainak eredménye az egykor magyar tulajdonban lévő Cézanne-festményekről. Nekünk bealkonyult? – körkérdésünk az alkony-érzetet járja körül: 10 oldalon keresztül 8 különböző gondolattal találkozhatnak olvasóink a MODEM Alkony című kiállítása kapcsán. Aztán Esterházy Marcell-interjú és Mélyi József írása két most futó karikatúra-kiállításról. Végül a herendi porcelán mintái és a Magyar Képzőművészeti Egyetem anatómiai tanszékének csontvázai között is elidőzhetnek az Artmagazin-olvasók.

 
Fotó-szem

Fotó-szem

Szeptember 6-án Fotó-szem címmel nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban az 1800 utáni Gyűjtemény legújabb kamarakiállítása, mely a magyar vonatkozásokkal is rendelkező chicagói fotográfus, Nathan Lerner életművébe enged betekintést.

 
Scholtz Róbert egykori Rajz- és metszetgyűjteménye II.

Scholtz Róbert egykori Rajz- és metszetgyűjteménye II.

Mojzer Miklós 80. születésnapja alkalmából tisztelettel és barátsággal
Ki gondolná, hogy valaha Dürerek voltak egy Baross utcai lakásban, több száz más kivételes metszet és grafikai ritkaságok mellett? És mindez egy szobafestőként indult, díszítőfestő-vállalkozó birtokában? Kifinomult ízlésű, nemes szenvedélytől vezérelt gyűjtőjüknek állít emléket kétrészes cikksorozatunk.

 
Doctor Med. Coll. IV.

Doctor Med. Coll. IV.

Az orvosgyűjtők aranykorának tanúi még közöttünk élnek. A fiatal doktorok nem kaptak rá a műgyűjtés ízére, de a nagy öregek még őrzik a lángot. A cikksorozat utolsó részében három fontos gyűjtő doktort kerestünk fel. A lázasan szervezkedő Gömör Bélát, a kortárs utakat kereső Doszpod Józsefet és a klasszikus modernekért rajongó Keresztes Lászlót.

 
Ferenczy Károly magyarsága

Ferenczy Károly magyarsága

Mit jelent egy mai festőnek Ferenczy Károly? Hogyan kapcsolódhat nagyon is kortárs gondolkodásmód a száz évvel ezelőttihez? A Magyar Nemzeti Galéria nemrég nyílt kiállítása éppúgy segít a bennünk élő Ferenczy-kép átalakításában, mint Birkás Ákos itt következő, a szokványos művészettörténeti elemzésektől eltérő, személyes indíttatású felderítési kísérlete.

 
Auschwitz-rekviem

Auschwitz-rekviem

Az Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a romák ellen elkövetett náci népirtást a köztudatban a mai napig hallgatás és homály fedi. 

 
Határátlépések – Lakner Antal képzőművész

Határátlépések – Lakner Antal képzőművész

A magyar művészet egyik legeredetibb alkotója a kilencvenes évek elején induló nemzedéktársaihoz hasonlóan posztkonceptuális: egymásra épülő ironikus, abszurd és mérnöki pontossággal megtervezett projektjei, „termékcsaládjai” a művészet és a valóság peremhelyzeteit vizsgálják úgy, hogy Lakner hol a menedzser vagy a dizájner, hol a növénynemesítő vagy az építészmérnök szerepébe bújik. Interaktív találmányai a kiállítótermekben megszokott viselkedésformákat írják felül, a nyilvános terekben elhelyezett, „rejtőzködő” projektjei pedig a városi terek lakóit késztetik arra, hogy áthangolják a köztérrel kapcsolatos elképzeléseiket.

 
Egy amerikai Kispesten

Egy amerikai Kispesten

2012. október 7-én (vasárnap) kertbejárásra invitál a Blood Mountain Alapítvány Wekerlén.

 
Ökomesék és képmesék

Ökomesék és képmesék

Ökoprogramok 6-10 éves gyerekeknek a Cökxpôn RestArt kultúrbisztróban.

 
 
Bázeli körkép

Bázeli körkép

Rögtönzött panoráma a nyári svájci kortárs börzékről. A semmiféle kételyt nem tűrő gigantikus Art Basel, a szemtelenül törtető Liste, a kedélyesen csörgedező Volta és a poposan erőszakoskodó Scope.

 
documenta anzix

documenta anzix

Csörgő Attila munkáját, A kör négyszögesítését 2014. március 8. és 17. között a Palais de Tokyo-ban láthatta a nagyérdemű. A mű a párizsi kiállítás előtt a tizenharmadik kasseli Documentán szerepelt 2012-ben. Szikra Renáta korábbi cikkét olvasva kiderül, hogy a nemzetközi kortárs művészeti közegben mit jelent a Documenta, és hogy milyen világszerte ismert művészekkel együtt kaptak bemutatkozási lehetőséget Kasselban a magyar alkotók.

 
 
Haraszthy200 Fesztivál

Haraszthy200 Fesztivál

Haraszthy Ágoston (1812-1869) a magyar-amerikai kapcsolatok történetének egyik legfontosabb, legérdekesebb személyisége, akinek kaliforniai szőlészeti-borászati tevékenysége nagy jelentőségű.

 
Design Hét Budapest 2012

Design Hét Budapest 2012

Az idei Design Hét Budapest (2012. szeptember 28. - október 7.) díszvendége: Finnország – Fiskars Village.

 
Michelangelo – on the wild side

Michelangelo – on the wild side

A Mapplethorpe kiállítás a Ludwig Múzeumban hamarosan zár. Az Artmagazin jó szívvel ajánl olvasóinak egy utolsó látogatói hullámot.
Jósvai Péter írása a kiállításról.

 
Utcaszínházból ki, Múzeumi Negyedbe be

Utcaszínházból ki, Múzeumi Negyedbe be

A Sziget fesztiválról már évek óta lehetett azt gondolni: úgyse képes a megújulásra. Területileg nagyobb már nem tud lenni (sőt talán már így is túl nagy), több embert sem tud befogadni, és az sem tűnik reális elvárásnak, hogy a fellépők legyenek még híresebbek. Mi lehet az újítás – hiszen ami nem fejlődik, az leépül.

 
Cégér a jó bornak! alkotói pályázat

Cégér a jó bornak! alkotói pályázat

A Design Terminál és a Hybridart pályázatot hírdet fiatal grafikusok számára.
A kiírás olvasható, a jelentkezési lap letölthető a Hybridart honlapjáról.