Scarpa gumikacsával

Scarpa gumikacsával

Az Artmagazin stábja régi betonrajongó, így minket nem is lepett meg, hogy a BETON (tavalyig DEPÓ néven futó) kurzus és workshop sajtóanyagában végre leírva olvashattuk, hogy a beton nemcsak könnyen kezelhető, multifunkcionális, de kifejezetten szexi anyag is. A beton szürkéje elegáns, tiszta és kifinomult: ha selymesen sima, akkor finoman csiszolt kőfelületre, olykor kerámiára emlékeztet, ha rusztikus és a zsaludeszka lenyomatát őrzi természetes, nyers szépségével hódít.

 
ARTplacc-anziksz 2014

ARTplacc-anziksz 2014

Az ARTplacc úgy van a képzőművészettel, mint Mohamed a heggyel - ha nyáron panganak a múzeumok és nyári szünetre bezárják ajtajaikat a galériák, akkor menjen a képző- és előadóművészet a nyaralókhoz. A fesztivál szervezői immár negyedik éve érzik magukénak ezt a missziót, és kulturális produkciók garmadáját hívják a Tihanyi-félszigetre nyaranta.

 
MEMENTO BUDAPEST

MEMENTO BUDAPEST

Ismeretlen eredetű brit hányás – olvashatja magyarul és angolul a gyanútlan kíváncsiskodó a Király utca 36. kapuja melletti házfalon, az általa felfedezett emléktáblán. A műfaj emelkedettebb formáinak is megfelelő módon, a szöveges megemlékezést tárgyának ábrázolása teszi szemléletesebbé. A patinázott bronz hatását keltő tábla akkurátusan elkészített csapda: az avatatlan szem számára elsőre tiszteletet parancsoló és tekintélyt sugárzó emléktáblának tűnik, amivel azonban a rajta látható felirat és „ábrázolás” sehogy sem egyeztethető össze. A kortárs művészetben járatlan járókelő zavarban.

 
Folyamatos múlt

Folyamatos múlt

A Fészek Művészklubban megrendezték a szezon legizgalmasabb kortárs kiállítását. Művészettörténelmi mélyfúrás egy valóságos időkapszulában. A Folyamatos múlt szétszálaz és gubancol, kockafotelek és munkásszobrok között.

 
Demokratikus felforgatás

Demokratikus felforgatás

Christoph Schlingensiefet a fájóan korai halála után róla megjelent legátfogóbb kötet „összművészként” határozza meg, a szónak nem a Richard Wagner-i értelmében. Ugyan intenzíven foglalkoztatta a Wagner-életmű, és a 2000-es évek közepétől létrehozott animatográfjai csakúgy, mint operarendezései értelmezhetők a bayreuthi Festspielhaus esztétikájának médiatechnológiai újragondolásaként, esetében e fogalom inkább azért találó, mert az összes vizuális művészetben otthonosan mozgott.

 
Természetrajz

Természetrajz

Természetrajz címmel nyílt a Faur Zsófi Galéria májusi kiállítása, a Gellérthegyről lezúduló virágzó vadgesztenyék tövében. A látványosan zöldülő Bartók Béla úton nem titkoltan a tavasz ürügyén sorakoznak fel az eleven növényzetet nem csupán zöld háttérként tételező, hanem a természeti környezettel, elsősorban a városi tájjal való ellentmondásos viszonyunkat feltérképező művészi álláspontok. Közös bennük, hogy választott tárgyukat a természettudományos módszereket idéző szisztematikus feldolgozásnak vetik alá és ebből kifolyólag mindegyikük sorozatban gondolkodik. Az egyetlen képbe sűrített filozófia hiányáért a témák és műfajok sokszínűsége kárpótol. Mert van itt minden: megcsonkított fák, mágikus csendéletek, kitömött denevér, intarziakép, Kunst-und Wunderkammer, és éjszaka a Földön.