Ezt nézd! – Szundi bekapcsolva

Ezt nézd! – Szundi bekapcsolva

Szundi bekapcsolva – reggel 8.00-tól méghozzá, nehogy itt maradjak egész nap, ágyban, párnák közt. Pedig ez is megtörténhetne, szünet van, mégis jobb fölkelni: talpra – unszol a telefon. 2016. március 15-én kivonulni a Nemzeti Múzeum elé vagy a Kálvin térre, majd vegyes érzelmekkel elhagyni a helyszínt. Átszédelegni az Országház vonzáskörzetébe, a Néprajzi Múzeumba, ahol a kiállítás megtekintése után a kockás ing kultúrtörténetének legutóbbi állomását ismerhetjük meg igen közelről a Kossuth téren a legfrissebb értesülések szerint 16.30-tól. Vagy fejszellőztetésként – esernyővel vagy anélkül – egy nagyobb séta a Várba, a Nemzeti Galériába is elég jó program. De lehet maradni a helyszínen is, mert a Nemzeti Múzeum is, ahogy számos másik állami fenntartású múzeum ma szabad bejárással kecsegtet.

 
Bernáth Dániel első önálló kiállítása az Ural Vision Galleryben

Bernáth Dániel első önálló kiállítása az Ural Vision Galleryben

A csütörtökön nyílik a hazai fiatal generáció absztrakt fenegyereke, az Essl díjas Bernáth Dániel izgatottan várt első, önálló kiállítása az Ural Vision Galleryben Optional Obligatory/Kötelezően választható címen. Az eddig csupán kisebb dózisban ismert munkák most koncepciózus válogatásban mutatkoznak be. Bernáth punkos pimaszsága és az elmúlt évek rendíthetetlen munkatempója manifesztálódik, mi pedig valószínűleg megszeretjük az „absztraktot”.

 
Fiatal fotóművészek szerdája

Fiatal fotóművészek szerdája

Szerdán este 7-kor az ArtBázis Összművészeti Műhelyben megrendezett FFS Szerdán, az új tagokat bemutató programsorozat első idei állomásaként Schmied Andi, Dobokay Máté és Fodor Dániel János munkáit ismerhetjük meg. A művész-prezentációk és a személyes találkozás lehetősége. Friss információk és friss munkák, elsőkézből.

 
Kettős játszma Szentendrén

Kettős játszma Szentendrén

Kovách Gergő Szentendrén hoz zavarba, de egyik teremből a másikba lépvén néha felkuncogunk magunkban. A Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrei Képtárában április közepéig látható kiállítás harminc munkát, rave-színű szobrokat, szofisztikált humorérzéket, társadalomkritikát és a gyermeki kíváncsisággal kéz a kézben járó igazmondó mesevilágot ígéri.

 
MÁNIA a 2B Galériában

MÁNIA a 2B Galériában

A mániákus kultúrafogyasztók kötelező szerda esti programja a 2B Galériában szerdán 6 órakor nyíló MÁNIA. A fogalom értelmezésének középpontjában ismétlődő és meditatív jellege áll, és habár maga mániás cselekedet természetéből adódóan intim és elszigetelt, a hét közepén felejtsük el a magányt és az otthon ülést. Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta és Tarr Hajnalka munkái személyes terekbe és gondolatokba engednek betekintést.

 
Csörgő Attila és Ősz Gábor a Vintage Galériában

Csörgő Attila és Ősz Gábor a Vintage Galériában

Csörgő Attila és Ősz Gábor először állít ki együtt hazai terepen a bő tíz évvel ezelőtt megvalósult amszterdami közös egyéni tárlat után. Az alkotók munkái egy hosszabb, vizsgálódással és kísérletezéssel teli időszak eredményei, bennük precíz mérnöki számítások elegyednek a felfedezés izgalmával. Constructed View² címmel kiállítás arról, hogy miképpen határozza meg világlátásunkat az a tér és az a hely, ahol épp állunk.

 
UP!, azaz a HELIUM Contemporary bemutatkozó kiállítása

UP!, azaz a HELIUM Contemporary bemutatkozó kiállítása

Az A38 kiállítóterében nyíló UP!-on a pályakezdő generáció feszegeti saját határait. Fókuszban a Közép-kelet európai létmód sajátosságai és az itt formálódó identitás, a tabuk és a vívódások véka alá rejtése nélkül.

 

 

 
Ezt nézd! – Bókok helyett

Ezt nézd! – Bókok helyett

Indíthatnánk virtuális bonbonmeggyel és megelőlegezett nőnapi köszöntővel a hetet, de nem tesszük. Egyrészt mindig is értelmetlennek tartottuk ezt az évi „egyszer huszonnégy órát”, amikor szinte semmi mást nem csinálunk, csak saját nemiségünkre reflektálunk a külső hatások (virág, csoki, nagy számban felbukkanó bókok) következtében. Másrészt nincsenek is az eheti felhozatalban kifejezetten csajprogramok, hacsak az elnőiesedett fitness-edzések határvonalán mozgó szerda esti képzőművészeti aerobik órát nem tekintjük annak az FKSE-ben.

 
ÚTKÖZBEN – Tizenkét fotó Kovalovszky Dániel négy sorozatából

ÚTKÖZBEN – Tizenkét fotó Kovalovszky Dániel négy sorozatából

„1997 óta foglalkozom fotográfiával. Az érettségi után elvégeztem a Práter utcai fényképész iskolát, ahol a szakmai alapokat Rátonyi Magdolna fényképész fekete-fehér laborjában sajátítottam el. Ezt követően a MUOSZ fotóriporteri szakán folytattam a tanulmányaimat. Az iskolák elvégzése után 2001 és 2010 között számos dokumentarista sorozatot készítettem, melyek főként a magyarországi idősek otthonait  és a kommunista éra máig „élő” lenyomatát mutatták be Csepelen, az egykoron virágzó ipari városrészben. Az elmúlt néhány évben hosszú távú konceptuális/dokumentarista sorozatokon dolgozom, melyben a táj-portré-tárgy hármas egység kap erősebb hangsúlyt. Munkáim számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek már.”

 
Vízizrí - Munkáskultúra a Duna partján című kiállítás a Kassák Múzeumban

Vízizrí - Munkáskultúra a Duna partján című kiállítás a Kassák Múzeumban

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban. A kultúra fogalmán a jelentések, a hétköznapi és ünnepi gyakorlatok, valamint az anyagi kultúra vonatkozásainak összességét értjük. Ezek formálják a résztvevők világról alkotott képét, létrehozzák és újratermelik az önazonosság fogalmát. Tehát a munkáskultúra középpontjában a munkások önmeghatározása, önművelése és önszerveződése, közkeletű szóval identitásának kidolgozása és ápolása állt. A címként választott „zrí” kifejezés egy olyan közösségi gyakorlatot fed, melynek kapcsán a munkáskultúrán belül jelentkező identitásváltozatok és a hozzájuk kapcsolódó eltérő elképzelések fogalmazódtak meg és kerültek egymással vitába. A kiállítással kísérletet teszünk a baloldaliság újraértelmezésére, a baloldali csoportok sokszínűségének bemutatására, valamint a köztük zajló konfliktusok és egyezkedések kultúraformáló szerepének vizsgálatára.

 
MŰVÉSZETET MINDENKINEK!

MŰVÉSZETET MINDENKINEK!

Mindent az utazókiállításról – Katalizátor-projekt nyilvános pályázati börze a Trafó Klubban 2016. március 4-én 13.00-tól.

 
Jelentés finisszázs a Capa Központban

Jelentés finisszázs a Capa Központban

Harmadik, egyben utolsó kurátori tárlatvezetés, melynek témája az újrajátszás, mint alkotói stratégia megjelenése Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor legújabb munkáiban, a kiállítás utolsó napján.
 

 
BALESET/ACCIDENT az Omnivore Gallery-ben

BALESET/ACCIDENT az Omnivore Gallery-ben

A 6D csoport érzékelési küszöb tágítása a Schwarzschild-sugár felfedezésének 100. évfordulója alkalmából.

 
Bullás József új művei a Deák Erika Galériában

Bullás József új művei a Deák Erika Galériában

Az elmosódott tónusú hálózatok, a repetitív komplex formák és a mélység illúziójának festője, Bullás József legújabb műveit mutatják be a Deák Erika Galéria Hard Edge - Soft Edge című kiállításán.

 
Ongoing h/Histories az FKSE-ben

Ongoing h/Histories az FKSE-ben

Az Ongoing h/Histories című kiállítás – a szintén a Stúdió Galériában megrendezett, a Mi Holokausztunk kiállításhoz hasonlóan – a 70-es évek végén, 80-as évek közepén született, fiatal alkotók viszonyulását vizsgálja a történelemhez és azon belül is a 20. század egy-egy meghatározó eseményéhez illetve korszakához.

 
Derkó 2016 - Első bekezdés, ahol az ösztöndíjasok beszélnek műveikről

Derkó 2016 - Első bekezdés, ahol az ösztöndíjasok beszélnek műveikről

A derkósok műveiből minden évben kiállítást rendeznek. A mostani tárlat a 2015-ben egy vagy két éve ösztöndíjas művészek friss munkáit mutatja be, a harmadévesek beszámoló-kiállítására más helyszínen kerül sor az év folyamán. 

 
Perlaki Márton Bird Bald Book Bubble Bucket Brick Potato című kiállítása a Capa Központban

Perlaki Márton Bird Bald Book Bubble Bucket Brick Potato című kiállítása a Capa Központban

A magyar fotográfus, Perlaki Márton első önálló kiállítását láthatja a budapesti közönség. A 2014-15-ben készült Bird, Bald, Book, Bubble, Bucket, Brick, Potato című sorozatnak egy szűkebb keresztmetszete látható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Roomjában.

 
Meantime/Zwischenzeit/Eközben

Meantime/Zwischenzeit/Eközben

Dorsánszki Adrienn, Révész László László és Christian Zillner kiállítása a Fugában

 
Megmentjük ősapát – tárlatséta Rónai Évával a Budapest Galériabeli kiállításán

Megmentjük ősapát – tárlatséta Rónai Évával a Budapest Galériabeli kiállításán

Rónai Éva a hazai textilművészet meghatározó egyénisége. Munkáit a rendkívül időigényes, nagy türelmet, fizikai állóképességet és koncentrációt igénylő francia gobelin-technikával készíti, álló szövőszéken. A gobelin tradicionális technikája, és biblikus-mitikus témaválasztásai ellenére alkotásai megdöbbentően realisztikusak, motívumaik és szereplőik – gyakran családtagjai – a mához, a jelenkor eseményeihez, történéseihez kötik őket. Állatfigurái jelképek és emberi tulajdonságok hordozói; a műveken rendre „igaz mesékben” bukkannak fel. Rónai Éva gobelinjeit a kritikus állásfoglalás és a szelíd humor, időnként fanyar irónia teszi ízig-vérig kortárs művészetté.