EZT NÉZD - CÍM NÉLKÜL

Kergyó Zsófia


Először is az utolsó pillanatról: ma este hatig még megnézhetitek három fotográfia szakos momés hallgató, Dorogi Enikő, Eördögh Lola és Gajewszky Anna kiállítását a TOBE galériában, a C-Vitamint, itt pedig elolvashatjátok, hogy Fabricius Annában milyen emlékeket idézett fel a kiállítás.


05 vitamin c tobe x mome group show 2024 mg 3128

Kiállítási enteriőr, TOBE Gallery


Tegnap nyílt a Liget Galéria új kiállítása Hustera (ὑστέρα) címmel, ami görögül anyaméhet jelent, ebből a szóból alkotta meg Hippokratész a hisztéria kifejezést, ugyanis úgy vélték, a gyermekvállalás elleni lázadás állhat a nőkkel asszociált érzelmi labilitás hátterében. A méh megjelenik Alma Gačanin (Bosznia-Hercegovina) latexre rajzolt képén is, melyen saját hasi ultrahangját sugárveszély piktogram formájában ábrázolja.


Img 2617

Alma Gačanin: Nuclear (Nukleáris), 2024, részlet, filctoll, latex, 100 x 95 cm, fotó: © Artmagazin


Glorija Lizde (Horvátország) a 19. század végén alapított párizsi Salpêtrière kórház archívumából dolgozott, ahol nők százait fényképezték le, hogy megalkossák a hisztéria tüneteinek leltárát (akkoriban ez volt a legnagyobb neurlológiai klinika Európában, itt tanult többek között Freud is). Lizde maga ül be kamerája elé, a kórházi archív fotók újrajátszott pózaival jelzi, hogy a mentális betegségek képei konstruáltak.


Img 2618

Glorija Lizde: Repetitions, rehearsals, stagings (Ismétlések, próbák, színre vitelek), 2024, részlet, UV print aluminínium lemezen, egyenként 20 x 17 cm, fotó: © Artmagazin


Agrina Vllasaliu (Koszovó) akváriumában mesterséges szűzhártyákat imitál, melyek az „elveszített ártatlanság” visszaszerzésének nonszenszét teszik elérhetővé, illetve áruvá.


Img 2623

Agrina Vllasaliu: VirginCare 2.0, mesterséges szűzhártya vérrel, medence, fűtés hőszabályozóval, fotó: © Artmagazin


Három trolimegállóra innen, a Lövölde téri Cairo Contemporary kék függönyös kirakatában a Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatója, Bárdi Dominik spájzába lehet benézni, a két polcnyi befőttesüveg falán viaszból mintázott fügét, barackot, gombát (...) világít át a fény. Az installációról elsősorban nem is a nyáron konzervált ízek jutnak eszembe, hanem hogy olyan a kamra, mint egy múzeumi vitrin, mintha nem is (csak) megenni szeretnénk a kertből leszüretelt termést, hanem megőrizni a színeket és a formákat télre, különösen így együtt, mert kontrasztjukkal egymás komplementerei.


Img 2606

Bárdi Dominik: Spájz, 2024, fotó: © Artmagazin


Az öt éve Budapesten élő, venezuelai származású Zeus Salas műterméből jelentkeztünk már villámriporttal, jelenlegi, szeptember 7-ig látható kiállításának helyszínéről azonban nem tudósítottunk még. A Bakáts Bunker márciusban tűnt fel Budapest galériatérképén, a ferencvárosi önkormányzat által létrehozott, kiterjedt pincehelyiséggel rendelkező összművészeti kulturális teret Molnár Fanni Rebeka vezeti.


Img 2349

Enteriőr Zeus Salas kiállításáról, fotó: © Artmagazin


A hosszú hétvégébe jobban belefér kimozdulni a saját városunkból, én például mióta olvastam Fekete Valéria interjúját a pécsi Villeglé-kiállításról, és láttam Tünde ott készült fotóit, azóta tervezem az eljutást ide.  


Img 2560

Részlet Jacques Villeglé egyik Pécsen kiállított tépett plakátjából, fotó: © Artmagazin


Ha pedig klimatizált kiállítások helyett inkább vízparton hűtiteket magatokat, pakoljátok be a nyári számunkat.