12. UNSEEN

Szeptember 20–22. között rendezik meg a 12. Unseen Photo Fairt Amszterdamban, a Westergas kulturális negyedben.

Itt működött 1885 és 1967 között a Westergasfabriek – a város közvilágítását biztosító gyár ugyanabban az évben kezdte meg működését, mint a Rijksmuseum. A kilencvenes évek eleje óta használják kulturális célokra a telepet, 2003-ban parkosították.


Tamas dezso forest

Dezső Tamás: Erdő (utókép), 2018


Két magyar galéria lesz kint, az Einspach & Czapolai Fine Art Dezső Tamást viszi ki, a TOBE Gallery pedig Fabricius Annát, Gajewszky Annát, Kováts Gergelyt és Magyar Ádámot. Magyart a fotográfia határterületeit kutató Unbound kiállításra is beválogatták, amit a Transformatorhuis épületében és mellette a parkban installálnak. 


Tobe gallery adam magyar new york flushing av 2022

Magyar Ádám: MATTER, Flushing avenue, New York, 2022


Meijburg Art Commission shortlistes Fabricius Anna. A 2015-ben alapított díj évről évre új témát jelöl ki, az idei kulcsszó a jólét (prosperity), a vásáron részt vevő művészek erre rezonáló fotóval pályázhattak. Az Unseen megnyitóján hirdetik ki, hogy az öt jelölt közül ki nyerte meg az 5000 euróval járó díjat, a nyertes művet megvásárolják a Meijburg & Co gyűjteményének. Fabricius Anna döntős képe Itt a munka, hol az otthon? című kiállítására készült, amit október 27-ig nézhettek meg a Kassák Múzeumban, ha nem láttátok még. A Kassák kortárs művészeti díj keretében megvalósult projekt során Fabricius a mezőgazdaságban vagy a feldolgozóiparban alkalmazott távol-keleti munkavállalókkal dolgozott együtt, a közösen létrehozott művek a beilleszkedés, az elfogadás, a hiányérzet, a családszeretet és a felelősségvállalás személyes megélését mutatják meg.


Tobe gallery anna fabricius home is where works is message from my father 2024

Fabricius Anna: Home is where work is. A message from my father, 2023 – 2024


Az helyi galériák standjai betekintést nyújtanak, hogy kiket nézhetünk meg múzeumban is az Amszterdamban töltött hétvégén: A Stevenson Gallery által bemutatott holland divatfotós Viviane Sassennek (1972) az Unseennel egy időben nyílik retrospektív kiállítása a Foamban. 

Stevenson viviane sassen hermes 2023

Viviane Sassen: Hermes, 2023

Hollandia a világ második legnagyobb exportőre az Egyesült Államok után, Kadir van Lohuizen (1963) fotóin keresztül érthetőbbé válik, hogyan produkálhat ekkora számokat egy ilyen kis ország élelmiszeripara. A vásáron a Galerie Vriend van Bavink képviseletében lesznek kint munkái, nagyobb rálátást a tengerészeti múzeum biztosít (január elejéig).


Kadirvanlohuizen foodchainusa

Kadir van Lohuizen: Food chain USA


Archív tartalmaink közül ajánljuk Német Szilvi interjúját Puklus Péterrel, ő tervezte a 2015-ös Unseen teljes arculatát (a beszélgetés angolul is elérhető).



puklus_portre_web.jpg
„Akár tárgyat hozok létre, akár installációt, valamilyen rétegében mindig benne van a fotográfia mint inspiráció, gondolat vagy vezérelv”

A magyar kubizmus „egy olyan kvázi szűz terület, amely eddig még csak alfejezetet sem érdemelt kézikönyveinkben” - olvasható Barki Gergely megállapítása az augusztusi Artmagazin oldalain. A terület kutatása azonban úgy tűnik, manapság nem csak az elhivatott művészettörténész kedvelt tevékenysége. Puklus Péter képzőművész a magyar kubista szobrászat megteremtésében pionír Csáky József Férfi portré című szobrát „körbejáró” projektje szinte egy időben kerül most a figyelem középpontjába az említett cikk megjelenésével. Az amszterdami UNSEEN Photo Fair & Festival látogatói szeptember 18. és 22. között posztereken, meghívókon, belépőkártyákon, a katalóguson, egyszóval mindenen a Csáky-szobor parafrázisát láthatják majd, és vihetik haza a világ számos pontjára. A rendezvény teljes arculatért felelős Puklust Német Szilvi kérdezte arról, hogy hogyan figyelt fel erre a műre, milyen utakon próbált rálelni az eredetire, hogyan dolgozott a témával, és végül hogyan találta meg őt az UNSEEN felkérése.

11b.jpg
Fabricius Anna nyerte a Kassák kortárs művészeti díjat, megnyílt a Buharovok kiállítása

Az öt döntőbe jutott pályamű közül Fabricius Anna kiállításterve nyerte el az idén második alkalommal meghirdetett díjat. Az elismerésre a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező tervekkel lehetett pályázni. A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amelyet új mű létrehozására fordíthat a nyertes művész. A pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállítás formájában 2024-ben.

Tamas Dezso - Transcript - detail 02.jpg
Szénbe száradt sikolyok

Dezső Tamás munkásságának egyik fő fókusza humán és nonhumán viszonya. Legújabb munkái az Einspach galériában megrendezett, Kóda című kiállításán pedig ezen belül is az emberi megismerés és értelmezés lehetőségeivel foglalkoznak.