A Kassák kortárs művészeti díj 2024 döntősei

A Kassák kortárs művészeti díjat idén harmadszor adja át a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és Dr. Argay István, a díj alapítója. 2024-ben a döntőbe Kocsi Olga és Schór Ádám, Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna, Juhász Nóra és Török Krisztián Gábor művész-kurátor páros, valamint Murányi Mózes és Szász Lilla jutottak be.

A díj célja a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező alkotások létrehozása. A döntős pályaművekből idén kettő is a valóság és a fikció viszonyára kérdez rá. Két másik pályamű a hatalmi struktúrák hatását és a társadalmi működésmódokat vizsgálja. Az ötödik mű a művészi munka társadalmi szerepével és értelmezésével foglalkozik.

A döntőbe jutott művészek és kurátorok bemutatkozó videói:

Juhász Nóra – Török Krisztián Gábor: Post Museum International
A Post Museum International poszt-mail-art projekt a huszadik századi avantgárd mail-art hagyományait az információs társadalmak kontextusában értelmezi. Juhász Nóra műve kommunikációs rendszert épít európai postamúzeumok között egy kitalált intézmény nevében. A projekt célja nemzetközi hálózat létrehozása lokális beágyazottságú múzeumok között.




Kocsi Olga – Schór Ádám: Törjétek szét a józan ész korlátait - Follajtár László retrospektív és a magyar avantgárd filmművészet legnagyobbjai
A szerzőpáros projektjében az 1960-as, '70-es években Budapesten élt, fiatalon elhunyt művész, Follajtár László fiktív életművét teremti meg. Élettörténetén  keresztül betekinthetünk a  neoavantgárd művészek világába, kapcsolati hálójába és megtudhatjuk, milyen hatások alakították volna munkásságát. A kiállítás Follajtár Lászlóhoz kapcsolódó dokumentumokat, az életmű töredékeit mutatja be, a kutatás eredményeit pedig egy térbeli adatvizualizáció jeleníti meg.



Koltay Dorottya Szonja – Seress Anna: Tégla tan – ne épülj (be)
A projekt témája a “téglatan”, vagyis egy olyan narratív keret megalkotása, melyben a résztvevők mint aktív, "öntevékeny téglák" jelennek meg, amelyek nem épülnek falakba, vagy komplex rendszerekbe. Egymáshoz való viszonyuk ennél fogva mellérendelt, nem hierarchikus természetű. A projekt központi eleme a közösségi színház eszközeivel dolgozó Téglakar. Az általuk létrehozott játéktér és installáció egyben a kiállítás tere, amely alkalmat ad a közös gondolkodásra, a demokratikus működés elsajátítására. Az alkotók a tégla társadalmilag rögzült jelentésének megváltoztatásával arra ösztönzik a látogatót, hogy önmagáról és a társadalomban elfoglalt helyéről új perspektívákban gondolkodjon.




Murányi Mózes: Konstruktivista karikatúra
A pályamű Kassák Lajos vizuális művészetével és a művészi munka megítélésével foglalkozik. A kiállított művek a konstruktivista festészet szigorú rendjét ötvözik a művész alkotó- és pénzkereső munkáját ábrázoló karikatúrák könnyednek tűnő, ám kegyetlenül kritikus világával. Murányi Mózes Kassák 1920-as években készített képarchitektúráiból kiindulva azt  vizsgálja, hogyan működik együtt ez a két, egymástól eltérő világlátás, milyen társadalmi elvárások vonatkoznak a munkára, lehet-e egyáltalán (pénzkereső) munkának tekinteni a művészi tevékenységet.




Szász Lilla: No bread for us at mens’ tables / Nincs számodra hely
A tervezett fotó- és videóinstalláció a hatalom és a nők viszonyára kérdez rá. A kiállítás vázát adó interjúk és portrék más-más hátterű, képzettségű, különböző érdeklődésű és korú nőket mutatnak be. A beszélgetések során megfogalmazott vélemények, állítások, hiányok három fő téma köré csoportosulnak: ideológia, a nők és a munka, a nők szociális hálója.


 
A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai Andrási Gábor művészettörténész, Bán András művészettörténész, Csatlós Judit muzeológus, kurátor, Fabricius Anna, fotó- és videóművész, a 2023. évi díj nyertese és Kertész László művészettörténész voltak.
A Kassák kortárs művészeti díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű megvalósítására fordíthat. A nyertes pályamű június 20-án kerül nyilvánosságra; a Kassák Múzeum önálló kiállítás formájában 2025-ben mutatja be. 

A nyertes mű kihirdetése és egyben a díjátadó esemény időpontja 2024. június 20. csütörtök, 17 óra, helyszíne a Kassák Múzeum.



A díjátadót követően 18 órakor nyílik meg a tavalyi nyertes, Fabricius Anna Itt a munka, hol az otthon? című kiállítása.

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek létrehozásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.



Kassak-Kortars-Művészeti-Díj-logo-black-1000.jpg
KASSÁK KORTÁRS MŰVÉSZETI DÍJ 2022

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő hozta létre Kassák Lajos szellemiségéhez kapcsolódó művek és projektek létrehozásának ösztönzésére. Az alapító együttműködő partnerei a pályázatot lebonyolító és a nyertes pályaművet bemutató Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és az Interart Alapítvány.

Kassak-Kortars-Művészeti-Díj-logo-black-1000.jpg
Megvannak a Kassák kortárs művészeti díj finalistái

Az idén első alkalommal meghirdetett Kassák kortárs művészeti díj célja olyan alkotások létrejöttének támogatása, amelyek kapcsolódnak Kassák művészetszemléletéhez és az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdések mai értelmezéséhez. A nagyszámú pályázó közül öt alkotó maradt versenyben, pályaműveik öt különböző szemléletmódot képviselnek.

_DSF6575_DxO javítva CMYK.jpg
Igor és Ivan Buharov nyerte a Kassák kortárs művészeti díjat

Az idén először átadott Kassák kortárs művészeti díj nyertes pályaműve egy filminstalláció terv, amelyet Erdődi Katalin dramaturg és kurátorral közösen nyújtottak be.