Esterházy Art Award 2025

A díjra január végéig lehet pályázni

A 2009-ben alapított és nyertesenként 5000 euróval járó, kortárs képzőművészetet népszerűsítő díjat kétévente, minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.

Az eddigi zsűri – Barbara Horvath, művészettörténész, kurátor, az art hoc projects alapítója, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója, Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója, Rieder Gábor művészettörténész, kurátor, szerkesztő, Szegedy-Maszák Zsuzsanna, művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főmuzeológusa, és Vitus Weh, kurátor, kutató (kultúratudományok), az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója – idén Eveline Sutert művészettörténésszel, a Kunstmuseum Luzern kurátorával egészül ki.


Eaa int 20231214 s 16

Ember Sári installációja a 2024-es kiállításon, fotó: Szabó Zsófia © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 


A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik a nagyobb méretű művek befogadását is, az installációval pályázóktól az első körben terveket, vázlatokat is elfogadnak.

A részletes kiírásért ide, pályázatotok feltöltéséhez ide kattintsatok.

A beérkezett pályázatokból a zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek 2025. június 5-től 2025. augusztus 31-ig kiállítása nyílik a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.

A második fordulóba továbbjutó művészeket február közepén írásban értesítik. A díjátadó és egyben a kiállításmegnyitó 2025. június 5-én lesz.

Az Esterházy Art Award odaítélésével a hercegi háznak a kortárs képzőművészet területén gyakorolt mecénási tradíciója folytatódik. Közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung emellett kötelességének tekinti, hogy kulturális összekötő szerepet töltsön be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Ennek megfelelően az Esterházy Art Award célja a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2009-ben a Borsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel és Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patríczia, Kovács Olívia, 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalma és Tibor Zsolt, 2017-ben Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre, 2019-ben Győri Éva Andrea, Nemes Márton és Puklus Péter, 2021-ben Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám, 2023-ban pedig Horváth Gideon, Kortmann-Járay KAtalin és Mendreczky KArina alkotópáros, valamint Trapp Dominika kapták meg.



esterházycover.jpg
Senki se úgy gyűjt, hogy be akarja hozni Bill Gatest

Stefan Ottrubay, az Esterhazy Alapítványok vezetője nemcsak a Ludwig Múzeum kiállításáról, a művészettámogatás sokszáz éves hagyományáról, de arról is mesélt, élvezi, ahogy az üzleti és társadalmi élet legfontosabb kérdései a művekben köszönnek vissza. Szóba került nemzetköziség, a múltba feleslegesen révedő új arisztokrácia, teljes szabadsággal dolgozó zsűritagok, és egy nő, Ottrubay Melinda, akinek ízlése és tántoríthatatlan akarata fontos szerepet játszik abban, hogy az Esterhazy Alapítványok ennyire meghatározó szereplők ma a kultúrában.

eletakepben01.jpg
ÉLET A KÉPBEN podcast I. – Kitörni a keretekből / Esterházy-díj 2023

Elindult az ÉLET A KÉPBEN, Topor Tünde és Winkler Nóra páros podcastja művészetről!

dijasborito.jpg
Akkor miből éljünk? – Gondolatok a kortárs képzőművészeti díjak és ösztöndíjak rendszeréről

Pályakezdő kulturális szakemberként az egyik első tény, amit megtanultam, hogy nincs pénz. Semmire. Már bőven olyan időszakban folytattam a művészeti tanulmányaimat, amelyben a tanáraim pályázatait sorra dobta vissza az NKA; amikor egyre elkeseredettebben visszhangzott a mondás, hogy „csak fogd a pénzt és fuss”, és amikor a jövőbeli terveinket kísérő tanácsok mind az országhatárokon túlra mutattak.