Konok-Hetey Művészeti Díj 2024

Öten kerültek fel a Konok-Hetey Művészeti Díj 2024 shortlistjére, melyet a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány hozott létre a tehetséges kortárs képzőművészek támogatására. A díjat november 20-án adják át.

Einshpihir01


A Konok-Hetey Művészeti Alapítvány kiemelt feladatának tartja az alapító művészek - Konok Tamás és Hetey Katalin életművének gondozása mellett a tehetséges kortárs képzőművészek bemutatását és támogatását. 2024 júniusában pályázatot írt ki 35 évnél idősebb alkotók számára a Hetey Katalin képzőművészt képviselő Einspach-Czapolai Fine Art Galéria közreműködésével.



A szeptember 2-án lezárult jelentkezésben olyan szobrászművészek vehettek részt, akik a nonfiguratív, geometrikus absztrakt-konstruktív-konkrét szobrászattal, objekt- térművészettel foglalkoznak, illetve akiknek újító munkái gazdagítják a művészeti szcénát. Az Alapítvány a következő évben ismét festőművészek számára hirdeti meg a pályázatot. 2023-ban Wolsky András festőművész részesült az elismerésben.



A zsűri elnöke Szipőcs Krisztina művészettörténész. A bírálóbizottság tagjai a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány kuratóriumának tagjai: Konok Marianne, Konok Tamás özvegye; Hegyeshalmi László képzőművész; Juhász Anna irodalmár; Juhász László alapító; N. Mészáros Júlia művészettörténész; Molnár Ani, a kuratórium elnöke. A díj a dokumentáló oklevél mellett 300 000 forint pénzjutalommal is jár az Alapítvány jóvoltából, továbbá Botos Péter üvegművész felajánlásából egy vándordíjat is hazavihet a nyertes. Az eredményhirdetést a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban tartják ünnepélyes keretek között november 20-án.


A Konok-Hetey Művészeti Díj shortlistjére öten kerültek fel: Bálványos Levente, Kelemen Zénó, Melkovics Tamás, Saxon-Szász János és Zalavári József.



Reprodukciók a művészek és a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány jóvoltából.