ÉLET A KÉPBEN VII. – Párizs utcái, POPART és egy impulzív, plakátgyűjtő nemes

Winkler Nóra – Topor Tünde

Ebben az epizódban Pécsre, a Zsolnay negyedbe megyünk, ahol egy szenzációszámba menő francia anyag kiállítását járjuk be.

Jacques Villeglé: La Quête du Graal - Avenue de la Libération, Poitiers, 1998 júliusa, szaggatott plakát, 170 x 585 cm, fotó: © Artmagazin

Jacques Villeglé: La Quête du Graal - Avenue de la Libération, Poitiers, 1998 júliusa, szaggatott plakát, 170 x 585 cm, fotó: © Artmagazin

Színes, energikus, nagyméretű művek töltik be az M21 Galéria falait, a képcédulákon szerzőként Jacques Villeglé neve áll. Villeglé 1926-ban született Bretagne-ban, nemesi családba. Tinédzserként csatlakozott a francia ellenálló mozgalomhoz, huszonévesen pedig Párizsba költözött, kíváncsiságát a filmezés, a festészet és a költészet hármasában élve ki. Nemcsak a város hangulata és művészeti ereje fogta meg, hanem az utcák kézzelfogható valósága, az ott látható moziplakátok, koncertfelhívások színe és esztétikája. Elsősorban az, ahogy ezek az egymásra ragasztott felületek a járókelők bele-beletépkedései folytán új képekké, új jelentésekké alakultak. Mintha absztrakt festményeket látna – és nemcsak nézte, hanem fogta és leszakította őket, bemenekítve a műtermébe. 1949 és 2003 között több mint 4500 művet gyűjtött Párizs mind a húsz kerületéből, gondosan felcímkézve a plakátleszaggatás dátumát és az utca nevét. „Amikor vonzódtam egy képhez, absztrakt formához vagy színhez, nagyon gyorsan cselekedtem. Az impulzív, de pontos cselekvés számított.” 

Jacques Villeglé, 1991 szeptembere, Lyon, Halle Tony Garnier, fotó: © Laurent Lecas

Jacques Villeglé, 1991 szeptembere, Lyon, Halle Tony Garnier, fotó: © Laurent Lecas

Vibráló, a popartot beelőző munkáit nézve bejárjuk Párizst térben és időben, pont azt a korszakot átélve, amikor a francia művészet állandóan az alapokat vizsgálja, művészet és a valóság viszonyát hol a valóság fölé lőve be a műveket (szürrealizmus), hol összemosva a két "dolgot" (mármint a valóságot és a művészetet). Hogy mindez miképp történik, milyen, néha vicces történetek állnak a háttérben, erről szól a podcast. Minderről élőben is meggyőződhettek velünk, mert szeptember 25-én, 18:00-tól tárlatvezetést tartunk a kiállításban.

eletakepbenhatcover01.jpg
ÉLET A KÉPBEN VI. – ÚJ PODCAST EPIZÓD + SZOMBATON TÁRLATVEZETÉS!

SZABAD ENERGIÁK! Fiatalok az MNB Gyűjteményében

IMG_2531 -1-.jpg
Párbeszéd a festészettel

Az m21 Galéria Magyarországon elsőként rendezett kiállítást Jacques Villeglé (1926–2021), a pop-art és a street art neves előfutárának életművéből. A város falain című kiállítás Villeglé hetvennégy évet felölelő – 1947 és 2021 közötti – munkássága során készült műveiből kínál különleges válogatást.