VELEMI ARCHÍVUM – BAJKÓ ANIKÓ

Balázs Kata - Százados László

Három évvel ezelőtt kezdte el kutatni a magyar kísérleti textil központjának számító Velemi Textilművészeti Alkotóműhelyt a 11_11, időközben az acb Research Labbel kiegészülve oral history videóarchívumot hoztak létre.



A jelenleg is folyó kutatásba nyújt betekintést a szeptember 26-án, most csütörtökön este hatkor nyíló Re:TEXT (kurátora Balázs Kata, társkurátora Százados László). A kiállításon Velem mellett a másik fontos hivatkozási pont Sárospatak, ahol a Képtár gyűjteményébe elsők között kerültek textiles művek a nyolcvanas évek elején, Lengyel László, Török Tamás és Bán András gyűjtőmunkája révén. (A csütörtöki kiállítást Bán nyitja meg.) A szerzemények 1983 és 1984 között három helyszínen kerültek bemutatásra, majd évtizedek után először idén nyáron – Balázs Kata ez alkalomból elhangzott megnyitóbeszéde itt olvasható


Bajkokat1039 hal7614

Bajkó Anikó: Textiltemető, Mohács, 1978, fotó: © Halas István / HUNGART © 2024


„A Re:TEXT (...) mintegy tengelyt húzva az ország legkeletibb és legnyugatibb területei között kívánja prezentálni a magyar kísérleti textil összefonódó történetrészleteit, összekötni a kísérleti textil két generációját. A textilen belüli – a minitextiltől a gondolattextilig vagy a performansz dokumentációiig terjedő – műfaji sokszínűség ugyanakkor, szinte észrevétlenül, de talán mégis feltárja-láthatóbbá teszi a magyar kísérleti textil, illetve a velemi szellemiség személyes dimenzióit, a hozzá kötődő emlékeket és a körülötte képződött közösséget is.”


Cs bw muveszetikatalogusok 1988 eleven textil 075 048 pages45 45

Bajkó Anikó: Állótűz I–IV., 1979, vászon, acetátselyem, PVC-fólia, rajz, égetés, négy db, egyenként 60 × 70 cm, Szombathelyi Képtár / HUNGART © 2024



A kiállító művészek: Attalai Gábor, Bajkó Anikó, Droppa Judit, Gecser Lujza, Gink Judit, Gulyás Kati, Hübner Aranka, Kelecsényi Csilla, Lovas Ilona, Szabó Marianne, Szenes Zsuzsa, Szilvitzky Margit.

A kiállításra hangolódva elkezdjük heti rendszerességgel publikálni az eddig elkészült kilenc videóinterjút, amely a Velemi Archívum részét képezi. Az interjúkat Balázs Kata, Márkus Eszter és Százados László készítették, Balázs Kata szerkesztette őket, a videókat pedig Simon Zsuzsanna vette fel és vágta meg. 

A videókban megszólaló művészek és művészettörténészek: Bajkó Anikó, Bán András, Droppa Judit, Fitz Péter, Galántai György, Gulyás Kati, Lovas Ilona, Kelecsényi Csilla és Steiner Villő.

A sorozatot Bajkó Anikó visszaemlékezésével indítjuk, akinek munkái ismerősek lehetnek az Artmagazin nyári számából is, Kovács Ágnesnek köszönhetően. 



Bajkokat1039 hal7612

Bajkó Anikó a mohácsi textiltemetőben, fotó: © Halas István / HUNGART © 2024



full_004506.jpg
Minták, mintázatok

Nagymamám, nyugdíjas éveiben egy belvárosi szalon előkelő nőinek varrt. És nekünk, lányunokáknak is, gyakorlatilag bármit, amit csak elképzeltünk. Gombok csörgése, anyagok vásárlása, tapintgatása, minták egymáshoz illesztgetése, gőzölős vasalás mindennapi program volt. Anyám textilmérnök, és munkatársa volt annak a csapatnak, akik az Óbudai Textilgyár utódvállalatát, az Innovatextet vitték. Így aztán van persze bennem elfogultság a Goldberger Textilmúzeum iránt, de igazából nincs szükség családi szálakra, hogy az ember rajongóvá váljon.

Screenshot 2020-07-27 at 15.42.34.jpg
VARGA MÁRIA: ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT – BERGER OTTI, A VÖRÖSMARTI TEXTILMŰVÉSZNŐ

​Majdnem lemaradtam életem egyik legfontosabb könyvéről, mert amikor év elején magyar Bauhaus-tagokról kerestem szakirodalmat egy olyan kerekasztal-beszélgetéshez, ami Nők a Bauhausban címmel került megrendezésre, láttam, hogy létezik, de a címe alapján azt hittem, valami regényes életrajzszerűség, minek is rendeljem meg.