ÉLET A KÉPBEN V. – Frida Kahlo magyar szerelme, Velence egzotikuma, Párizs holdfényben

Winkler Nóra – Topor Tünde

Ebben az epizódban Tündével az Artmagazin nyári számáról beszélgetünk, mert annyira érdekes szerelmi és élettörténetek, csodás műgyűjtemények létrejöttének fordulatai, a népművészet és a modernizmus összekapcsolódásai szerepelnek benne, hogy ezeket el kell meséljük. Firenze, Párizs, Hódmezővásárhely, Eger, Velem, Normandia és Velence mind megjelennek ebben a számban, és a legizgalmasabb nem is a sokféleség, hanem ahogy ezek a helyek, ambíciók, életutak, világnézetek összekapcsolódnak: Frida Kahlo és matyó hímzés motívumok, New York és Hódmezővásárhely értelmiségi szalonjai, a világ szemlélése és az a sok-sok-sok apró, bátor lépés, amitől valaki önazonos önmagává válik. És hogy ezt mennyire lehet is érezni az általa festett képeken. Mesélünk arról, hogyan szoktunk szállást vadászni a teltházas Velencében a Biennálé nyitónapjaira, hogy ez a címlapfotó, amin Frida Kahlo – magyar szerelme kamerája előtt - olyan magasztos és erős, selyemruhájának kékje annyira szép, na, hogy ezzel hány hosszú évet szemezett Tünde, mire megszerezte a mostani borítóra. Hogy micsoda eredetiséggel és szabadsággal dolgoztak szövetekkel, fonalakkal, hímzéssel azok a nők, akik mára a hazai textilművészet legendái. Hogy hogyan néz ki egy sajtóesemény Párizsban, amire Nóra volt hivatalos, és milyen a Pompidou tetőteraszáról késő este a város. Kényelmes-e egy Superman otthonka és miket olvassunk a vízparton, ha a magazint már oda-vissza, aláhúzogatva befejeztük.

Bónuszként kiderül, hogy egy strandos meglepetés-automatából, hosszú gyere-könyörgéssel kinyert apró, lila, kínai, ragacsos gusztustalanság is hogyan felmagasztosul, miként lép dialógusba a MŰVÉSZETTEL, amint az Artmagazin címlapjára rakjuk, hisz kisgyerekünk keze helyett a miénkben landolezer másik fogni való mellett. 

Hallgassátok és olvassátok!

eletakepben01.jpg
ÉLET A KÉPBEN podcast I. – Kitörni a keretekből / Esterházy-díj 2023

Elindult az ÉLET A KÉPBEN, Topor Tünde és Winkler Nóra páros podcastja művészetről!

45a5459ed2b63801bf92c786ea67c34e.jpg
ÉLET A KÉPBEN PODCAST III. – Színek szállodája

Ebben az epizódban Debrecenbe látogatunk, ahol ugyanúgy a szuperszínes virágcsoportozatokkal dolgozó köztéri kertészet dívik, mint az ország többi fővárosában.

45a5459ed2b63801bf92c786ea67c34e.jpg
ÉLET A KÉPBEN PODCAST II. – NEW YORK LÉPTÉKE ÉS NYITRA MADÁRKÁI BUDAPESTEN

Íme az ÉLET A KÉPBEN podcast friss epizódja! Topor Tünde és Winkler Nóra a 20. század egyik legeredetibb építészéről, Lajta Béláról beszélget, bejárva a Kiscelli múzeumban látható életműkiállítást.