Átadták az Esterházy Művészeti Díjat

Szikra Renáta

November 28-án harmadszorra adták át az UNIQA támogatásával 2009-ben létrehozott Esterházy Művészeti Díjat, amelyre idén 196 fiatal (a kiírás feltétele szerint negyven év alatti) magyar festőművész pályázott. A fejenként ötezer euróval járó díjat minden második évben, legalább két, legfeljebb három művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A zsűritagok – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh valamint az Esterházy Magánalapítvány részéről Dr. Ottrubay István, az UNIQA részéről pedig Othmar Michl – november elején tizenhárom művészt válogattak be a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában megrendezett kiállításra.

A csarnok – sajátos alaprajza miatt – majdnem szűknek bizonyult a díjátadásra nagy számban érkezett érdeklődők számára, amit Jónás Vera, a fiatal magyar énekes-dalszerző különleges zenei performansza nyitott meg. Baán László köszöntőjében az 1870 óta a múzeum gyűjteményének alapját képező Esterházy műkincsekről is megemlékezett, kiemelve az Esterházy család több évszázadra visszanyúló (mindig az aktuális kortárs művészetet támogató) mecénási tevékenységéről. Ottrubay Istvánt és Othmar Milch-et az Esterházy Díj alapításáról és további terveiről faggatta Bakos Piroska, majd Hegyi Lóránd kapta meg a mikrofont, aki a zsűri nevében elmondta, hogy a fiatal magyar művészek erős festői pozícióval rendelkeznek európai kontextusban, ahol egyébként is a festészet, a kivételes festői életművek újrafelfedezése-újraértelmezése zajlik Francis Bacon-től Gerhard Richteren és Cy Twomblyn át aktuálisan Lucian Freud sajátos realizmusáig. A díjazott fiatal művészek munkáiban – Hegyi Lóránd szerint – korunk ifjú művészeinek komplex világlátása, aktuális kultúrkritikai érzékenysége jelentkezik, melyben a hétköznapi, banális realitások - látszatra objektív, semleges - ábrázolása egy finom, intellektuális, kultúrtörténeti utalásokkal operáló, képzeleti, poétikai, irracionális tartományokat is integráló narratívával ötvöződik. A rövid, ám annál velősebb értelmezés és kontextusba helyezés után következett a díjazottak kihirdetése. Idén hárman is felléphettek a dobogóra: Kaliczka Patrícia és Kovács Olívia mellett Csató József vehette át a díjat és az oklevelet.



Mások élete sorozatának festmény-objektjeivel („emlékdobozaival”) Kovács Olívia a családi fotók banális élethelyzeteit dolgozza fel úgy, hogy a fotórealizmus hagyományát és a dokumentarista megközelítést líraisággal ellenpontozza.


Kalitczka Patrícia bensőséges, poétikus hangvételű olajképein az irracionális, szürreális víziók teljes természetességgel simulnak a hétköznapi realitás terébe.


A zsűritag Fenyvesi Áron Csató festményeinek konvenciókerülő neoprimitivizmusát és üdítő koloritját dicséri, míg a zsűri azt a mai magyar társadalmat a globális világban tükröző autentikus víziót díjazta, melyben a derűs hangulatot az irónia és a groteszk elemek egyenlítik ki.


Dr. Ottrubay István, Dr. Alexander Tolnay, Kovács Olívia, Dr. Hegyi Lóránd, Csató József, Rieder Gábor, Vitus Weh, Kaliczka Patrícia, Fenyvesi Áron, Othmar Michl

Esterházy Művészeti Díj 2013 - Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia, Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő, Zékány Dia művei 2014. január 5-ig láthatók a Szépművészeti Múzeumban.