Duna-parti szobrok 2. - Szobor Háber - Rákosi Péter fotóival

Duna-parti szobrok 2. - Szobor Háber - Rákosi Péter fotóival

Várkonyi Zoltán 1963-ban készült kémfilmjében, a Foto Háberben Bárány Frigyes, vagyis Béres főhadnagy – Latinovits oldalán vagy ellenében – titokban követi a Duna-partra igyekvő célszemélyt, aki legyalogol a pesti alsó rakpartra, és ott átmegy az úton. Nincs ebben semmi különös, az ötvenes-hatvanas évek magyar játékfilmjeiben Budapest, ezen belül a pesti Duna-part gyakran kap különleges háttérfestő szerepet: a hősök a lépcsőn találkoznak, kinéznek a hotel ablakából vagy hajóra szállnak. A Foto Háber jelenetsorából nem is a helyszín vagy a megfigyelési szituáció tűnik szokatlannak a mai néző számára, sokkal inkább az a forgalmi helyzet, amelyben a járókelő szinte természetesen jut el a Belvárosból a Duna vizéhez.

 
Új lakók az Andrássy úton

Új lakók az Andrássy úton

A kormányzat által a Műcsarnok mögé tervezett Andrássy-negyed körül még nem indult meg a nyilvános ötletelés. De az Ötvenhatosok terére álmodott új múzeumnegyedhez vezető „kulturális tengely” Andrássy úti része már alakul.

 
Lopások a hazai múzeumokban

Lopások a hazai múzeumokban

Ahhoz képest, hogy mekkora kincseket őriznek a múzeumokban, egész ritkán kerül sor rablásra. Azért is érte a széles közönséget meglepetésként a február 15-én kelt furcsa hír: két Árpád-kori kőfaragványnak lába kelt a Magyar Nemzeti Galériából. 

 
Helyszínelők Mona Lisa sírjánál

Helyszínelők Mona Lisa sírjánál

A művészettörténészeket már rég nem érdekli Mona Lisa, mert túl sok körülötte a találgatás. Mióta viszont popsztárrá vált, a közönség mindent tudni akar róla, mint egy jóravaló celebről. A kutatók helyett pedig főleg a Da Vinci-kódban utazó „brit tudósok” elégítik ki az elvárásokat. A helyzet most valamivel komolyabb: valódi művészettörténészek veszik gondjaikba Mona Lisa csontjait. 

 
Sugárzó impresszionisták

Sugárzó impresszionisták

Az atompánik szedi áldozatait. A japán földrengés által kiváltott szökőár komoly sérüléseket okozott a fukusimai erőműben, önfeláldozó munkások hetekig küzdöttek a repedések betömésén, a teljes médianyilvánosság előtt. A híradóközvetítések hatása nem maradt el a múzeumügy területén sem. A Hirosimai Prefektúra Művészeti Múzeuma április elején egy nagyobb impresszionista kiállítást tervezett megnyitni. 

 
Néhány szó a bányászok kalapácsáról – Reflex

Néhány szó a bányászok kalapácsáról – Reflex

Nagy élvezettel olvastam Buzinkay Péter írását (Az elfeledett márkaSzecessziós és art deco díszműkerámiák a kőbányai Drasche-gyárból) az Artmagazin 43. számában a számomra korábban teljesen ismeretlen cég által egykor készített valóban szépséges műtárgyakról. 

 
La Biennale

La Biennale

Idén nyáron ismét sor kerül a magyar szakmabeliek által leginkább várt nemzetközi kortárs művészeti eseményre, a Velencei Biennáléra. Az 54-jére megrendezett biennále 2011. június 4. és november 27. között várja a kultúrturistákat a lagúnák városában. A fő kiállítócsarnokban és az egykori hajóműhelyben, az Arsenaléban ILLUMInations címmel fut majd a nagykiállítás, a nemzeti pavilonokat felvonultató Giardini parkjában pedig – magyar részről – Németh Hajnal törött BMW-je várja a művészetértők rohamát. 

 
A mániákus kommunikátor – Ai Weiwei

A mániákus kommunikátor – Ai Weiwei

Jól kereső tehetség, ügyes provokatőr, narcisztikus bohóc. Különböző vélemények a legismertebb kínai képzőművészről, akinek az egész világon számtalan önálló kiállítása volt, saját országában azonban még egyetlenegy sem. Nemcsak képzőművészeti alkotásokat, hanem épületeket és emberjogi akciókat is jegyez. Lételeme a kommunikáció, a publicitás, a láthatóság. Az interneten napjának minden percét megosztja – életvitele a legfontosabb alkotása. 

 
Művészeti Géntérkép

Művészeti Géntérkép

Jack Dorsey, a fiatal amerikai szoftverguru, akit a Twitter egyik megteremtőjeként ismert eddig a Szilícium Völgy, áttette székhelyét New York-ba. 

 
A performance ára

A performance ára

Bár a galeristák mindent megtesznek, hogy a legelképzelhetetlenebb anyagokból készült kortárs művek is eladhatóak legyenek, a múzeumok sokszor nehéz helyzetekbe kerülnek. Most éppen a párizsi Pompidou Köpont került célkeresztbe, amiért megvette a fiatal Tino Sehgal szituacionista „performance-alkotását”. 

 
Magyar festő a Top10-ben

Magyar festő a Top10-ben

Az Artkrush internetes művészeti magazin összegyűjtötte 2010 legjobb kiállításait. A listán – meglepő módon – egy fiatal magyar festő is szerepel.

 
A Várfok is megújult

A Várfok is megújult

A pesti galériaszíntér krémje előre menekül a gazdasági válságból: megújítja portáját. 

 
Blood Mountain Foundation

Blood Mountain Foundation

Tavaly év végén szinte észrevétlenül nyílt meg egy új művészeti központ Budapesten: a Blood Mountain Alapítvány. 

 
Ódon falak és white cube – új pécsi kiállítóterek

Ódon falak és white cube – új pécsi kiállítóterek

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat beharangozó terveivel szemben (Artmagazin 2006/3. 28–30. o.) a képzőművészet kissé háttérbe szorult Pécsett. A Nagy Kiállítóterem áldozatul esett a halogató és impotens előkészítő hercehurcának.

 
Légvárak

Légvárak

Előző számunkban Földes András járta körül a Budavári Palota építészeti átalakításáról szóló pletykákat. Most két építészeti szaklap főszerkesztője osztja meg gondolatait olvasóinkkal. Szégyellt és vallott örökség a funkcióját vesztett hatalmi központban: meddig lehet küzdeni a múlt kísértő szellemével
a repedező várfalak és a szocialista díszletek között?

 
Láthatatlan játszma a Budai Vár felújításáért

Láthatatlan játszma a Budai Vár felújításáért

Nemcsak a rendszerváltás, hanem a második világháború utáni Magyarország legnagyobb volumenű beruházása indulhat el a közeljövőben: a teljes budai Várhegy városrendezése.

 
Reflex - Capa “leleplezése”

Reflex - Capa “leleplezése”

Az előző számban „leleplező cikk” látott napvilágot Robert Capa A milicista halála c. képével kapcsolatban (miszerint a kép „hamis”, megrendezett). E cikkben jó pár motívum zavaró a művészet és a fotográfia szerelmesei
számára, de nem az, hogy a kép esetleg megrendezett...

 
A jövő alulnézete - Dunaparti szobrok 3. - A Szabadság hídtól a Lágymányosi hídig - Gőbölyös Luca fotóival

A jövő alulnézete - Dunaparti szobrok 3. - A Szabadság hídtól a Lágymányosi hídig - Gőbölyös Luca fotóival

Nehru part, Boráros tér borárus szoborral, zikkurat, márványfüggöny, bronzkörhinta lánccal: csak kapkodja a fejét az ingerszegény környezetből idetévedt marslakó, ha a pesti oldal sorozatunk szempontjából utolsó szakaszára téved. A következő számban pedig jön Buda.
 

 
A művészet és az ipar találkozása a csőhengerítő csarnokban

A művészet és az ipar találkozása a csőhengerítő csarnokban

Az acélszobrászat nem könnyű és nem is túl elterjedt műfaj. Az alkotók megerőltető fizikai munkát végeznek, gyakran többtonnás acéllemezek mozgatásával, hegesztésével és forrasztásával hozzák létre műveiket. Mivel az acél megmunkálásához speciális ipari gépek szükségesek, az acélszobrászat szinte kizárólag olyan művésztelepeken valósulhatott meg, ahol az alapanyagot és a szaktudást a közeli gyárak biztosították. Most ilyen hely a pár éve alapított Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion.

 
Art Rewiew

Art Rewiew

Immáron kilencedik alkalommal látott napvilágot a The Power 100, a művészeti szcéna legbefolyásosabb embereinek listája az Art Review tolmácsolásában.