CSAKODA PÁLYÁZAT 2016! JELENTKEZZ TE IS CSAKODA TAGNAK!

CSAKODA PÁLYÁZAT 2016! JELENTKEZZ TE IS CSAKODA TAGNAK!

A Csakoda csoport pályázatot hirdet „Csakoda tag” munkakör betöltésére!

 
Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kamarakiállítása a Tranzit Art Caféban

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kamarakiállítása a Tranzit Art Caféban

Vojnich Erzsébet az Artusban május 3-tól látható Párbaj című kiállításához készült vázlatai megtekinthetők
Szüts Miklóssal közös kamarakiállításán a Tranzit Art Caféban.

 
Ezt nézd! - Hétvégék hétvégéje

Ezt nézd! - Hétvégék hétvégéje

Ezen a héten igazán kihasználhatjuk a jó időt, a hét eleji művészetre hangolódás egy hétvégi, egész várost átölelő programarzenálban csúcsosodik ki. A Nagymező-Népszínház tengelyen pulzáló weekend műteremlátogatásokat, táncot, filmet és természetesen képzőművészetet ígér.

 
 
Mezosfera bemutató

Mezosfera bemutató

Nemzetközi online kulturális magazint indít a tranzit. hu. A Mezosfera a 2007 óta működő tranzitblog témáit állítja dialógusba a közép-kelet-európai régióval. Az angol nyelvű periodika a kortárs művészet társadalmi összefüggéseivel foglalkozik, és különös figyelemmel kíséri az alulról jövő kezdeményezéseket.

 
A küzdelem élvezete a Stúdió Galériában

A küzdelem élvezete a Stúdió Galériában

A küzdelem élvezete (Enjoy Your Struggles) című kiállítás a mottóját egy bokszolási útmutatótól kölcsönözte, amely a küzdelem élvezetét, a kitartást és az elhivatottságot elengedhetetlennek tartja a győzelemhez. Ebből a sportolói attitűdből indulnak ki a kiállításon résztvevő művészek, akik a saját tapasztalataikon, illetve közös, társadalmi ügyeken keresztül közelítenek a mindennapos harcok kérdéséhez. A kiállítótér az önreprezentáció és testpolitika körül folyó harc küzdőterévé válik, ahol egyéni és közösségi küzdelmek kortárs és történeti példái találkoznak: többek között egy zsidó reneszánsz bokszklub, a kurd nőmozgalom törekvései, a korai magyar feminizmus elfeledett vezéralakja és a kelet-európai roma kisebbségek küzdelmei. 

 
Ezt nézd! – A művészet vajon mi?

Ezt nézd! – A művészet vajon mi?

Ezen a héten a művészet legkülönfélébb megnyilvánulásaival és aspektusaival ismerkedhetünk meg. Kérdések tömkelegében tobzódunk. Milyen szerepet játszanak a múzeumok a közösségi emlékezet ápolásában? Van-e jövője a fotókönyveknek? Mi a képzőművész? A képzőművészet vajon mindenkié? Hogyan köszönnek vissza az ősi szimbólumok a mindennapi kulturális jelenségekben, pl. egy műtárgyban? Ha rászánjuk a hetünket, az alábbi programok minden bizonnyal segítenek kérdéseink pontosításában, sőt talán még néhány választ is megtalálunk.

 
11. MADEINHUNGARY + 4. MEED HATÁRTALAN DESIGN

11. MADEINHUNGARY + 4. MEED HATÁRTALAN DESIGN

Kiállítás cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek munkáiból

 
K&H alkotói ösztöndíj újra

K&H alkotói ösztöndíj újra

A K&H Csoport 8. alkalommal hirdeti meg idén alkotói ösztöndíj pályázatát fiatal képzőművészek számára, ezzel is folytatva új művészeti gyűjteményének építését, és továbbra is támogatva az alkotóművészek új generációjának pályakezdését és művészi fejlődését. A korábbi évekhez hasonlóan a pályázaton fél éven keresztül havi 125 ezer forint alkotói támogatást lehet elnyerni. A K&H kiemelt feladatának tartja fiatal, tehetséges művészek támogatását, így maximum 10 darab műtárgyat is vásárol az ösztöndíjra pályázó alkotóktól, melyből a kiválasztott művek a K&H „művészet egy jobb, teljesebb világért” gyűjteményének részei lesznek. A pályázatokat május 3-4 között lehet beadni.

 
Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Kerekasztal beszélgetések, előadás, artist talk valamint kiállítás formájában manifesztálódó polgári tudatosság és tettrekészség jegyében folytatódik a tavasz. Felkelünk a téli álmunkból és az új év ígéretével új célokat tűzünk ki magunk elé. Azonban megvalósíthatóak-e céljaink, meg tudunk-e bírkózni az elénk gördülő akadályokkal? Segít-e, ha beszélünk a fennálló helyzetről, sőt: érdemes-e párbeszédeket kezdeményeznünk terveinkről és vágyainkról? Továbbá, érdemes-e megosztanunk egymással a már látottakról és átéltekről kialakult véleményünket? Április első hete tökéletes diskurzus-terápiát kínál. Menjünk, érdeklődjünk és beszélgessünk! A hét végére talán kiderül: érdemes-e.

 
Feldarabolódott napok – Győri Blanka kiállítása a Labor Galériában

Feldarabolódott napok – Győri Blanka kiállítása a Labor Galériában

Az én körvonalát, mint egy térképrajzolatot képzelem el, folyton irányt váltó girbe-gurba határ, letapogatni csak lassan, milliméterről milliméterre lehet. A szövegek, kollázsok, tárgyegyüttesek ennek a folyamatnak a lecsapódásai, lépések az önazonosság megtalálásának irányába. A tárgyak rendszere a térben sétára hívja a nézőt. A minimalista formákhoz közel lépve apró, akár csak nagyítóval kibetűzhető részletekre lehet bukkanni.

 
Ezt nézd! - Unikumok és debütök hete

Ezt nézd! - Unikumok és debütök hete

A húsvét hétfő locsolkodóival induló hét az újdonságok és debütök jegyében folytatódik tovább. Határozzuk el magunkat a hét elején, szánjuk rá az időt és csak pár napig tényleg legyünk ott mindenhol – ezen a héten igazán érdemes! Ha nem is sikerül osztódnunk, a következő néhány időpontban érdemes elengednünk a túlórázást és az otthoni kádban olvasást:

 
Ezt nézd! - Keresztül-kasul Budapesten

Ezt nézd! - Keresztül-kasul Budapesten

A hosszú hétvége álmos délutánjait és családi ebédjeit követő forradalmi hangulat és csupán háromnapos munkahét hamar újabb hétvégébe csapott át. A kellemes lustálkodások és lokálpatrióta ünnepi események után fővárosba visszatérők ne aggódjanak: a felgyülemlett energiák levezetésére alkalmas hétnek nézünk elébe.

 
Jovánovics György – EGY ÖNÉLETRAJZ – Kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában

Jovánovics György – EGY ÖNÉLETRAJZ – Kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában

Jovánovics György elképzeléseit évtizedek óta a műfajokon átívelő, ugyanakkor elsődlegesen mindig a szobrászathoz köthető gondolkodás, a pedagógiai szemlélet, az intellektuális megközelítésmód határozza meg. Széles spektrumú művészettörténeti vonatkozásrendszerbe foglalt műveiben gyakran jelennek meg filozófiai, irodalmi, zenei inspirációk. A Vaszary Villában megrendezett kiállítás ebből a komplex rendszerből nyújt keresztmetszetet, a hatvanas években készült korai művektől kezdve, egészen a külön e tárlatra létrejövő alkotásokig.

 
Ezt nézd! – Szundi bekapcsolva

Ezt nézd! – Szundi bekapcsolva

Szundi bekapcsolva – reggel 8.00-tól méghozzá, nehogy itt maradjak egész nap, ágyban, párnák közt. Pedig ez is megtörténhetne, szünet van, mégis jobb fölkelni: talpra – unszol a telefon. 2016. március 15-én kivonulni a Nemzeti Múzeum elé vagy a Kálvin térre, majd vegyes érzelmekkel elhagyni a helyszínt. Átszédelegni az Országház vonzáskörzetébe, a Néprajzi Múzeumba, ahol a kiállítás megtekintése után a kockás ing kultúrtörténetének legutóbbi állomását ismerhetjük meg igen közelről a Kossuth téren a legfrissebb értesülések szerint 16.30-tól. Vagy fejszellőztetésként – esernyővel vagy anélkül – egy nagyobb séta a Várba, a Nemzeti Galériába is elég jó program. De lehet maradni a helyszínen is, mert a Nemzeti Múzeum is, ahogy számos másik állami fenntartású múzeum ma szabad bejárással kecsegtet.

 
Bernáth Dániel első önálló kiállítása az Ural Vision Galleryben

Bernáth Dániel első önálló kiállítása az Ural Vision Galleryben

A csütörtökön nyílik a hazai fiatal generáció absztrakt fenegyereke, az Essl díjas Bernáth Dániel izgatottan várt első, önálló kiállítása az Ural Vision Galleryben Optional Obligatory/Kötelezően választható címen. Az eddig csupán kisebb dózisban ismert munkák most koncepciózus válogatásban mutatkoznak be. Bernáth punkos pimaszsága és az elmúlt évek rendíthetetlen munkatempója manifesztálódik, mi pedig valószínűleg megszeretjük az „absztraktot”.

 
Fiatal fotóművészek szerdája

Fiatal fotóművészek szerdája

Szerdán este 7-kor az ArtBázis Összművészeti Műhelyben megrendezett FFS Szerdán, az új tagokat bemutató programsorozat első idei állomásaként Schmied Andi, Dobokay Máté és Fodor Dániel János munkáit ismerhetjük meg. A művész-prezentációk és a személyes találkozás lehetősége. Friss információk és friss munkák, elsőkézből.

 
Kettős játszma Szentendrén

Kettős játszma Szentendrén

Kovách Gergő Szentendrén hoz zavarba, de egyik teremből a másikba lépvén néha felkuncogunk magunkban. A Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrei Képtárában április közepéig látható kiállítás harminc munkát, rave-színű szobrokat, szofisztikált humorérzéket, társadalomkritikát és a gyermeki kíváncsisággal kéz a kézben járó igazmondó mesevilágot ígéri.

 
MÁNIA a 2B Galériában

MÁNIA a 2B Galériában

A mániákus kultúrafogyasztók kötelező szerda esti programja a 2B Galériában szerdán 6 órakor nyíló MÁNIA. A fogalom értelmezésének középpontjában ismétlődő és meditatív jellege áll, és habár maga mániás cselekedet természetéből adódóan intim és elszigetelt, a hét közepén felejtsük el a magányt és az otthon ülést. Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta és Tarr Hajnalka munkái személyes terekbe és gondolatokba engednek betekintést.

 
Csörgő Attila és Ősz Gábor a Vintage Galériában

Csörgő Attila és Ősz Gábor a Vintage Galériában

Csörgő Attila és Ősz Gábor először állít ki együtt hazai terepen a bő tíz évvel ezelőtt megvalósult amszterdami közös egyéni tárlat után. Az alkotók munkái egy hosszabb, vizsgálódással és kísérletezéssel teli időszak eredményei, bennük precíz mérnöki számítások elegyednek a felfedezés izgalmával. Constructed View² címmel kiállítás arról, hogy miképpen határozza meg világlátásunkat az a tér és az a hely, ahol épp állunk.

 
UP!, azaz a HELIUM Contemporary bemutatkozó kiállítása

UP!, azaz a HELIUM Contemporary bemutatkozó kiállítása

Az A38 kiállítóterében nyíló UP!-on a pályakezdő generáció feszegeti saját határait. Fókuszban a Közép-kelet európai létmód sajátosságai és az itt formálódó identitás, a tabuk és a vívódások véka alá rejtése nélkül.